СВОБОДНО ВРЕМЕ

На Петровден се работи до обяд, прави се „бял мъж“

Според народните представи на Петровден трябва да се празнува само до обяд. Според поверието свети Петър е този, който отговаря за ключовете на Божиите врати и определя къде да отидат душите на мъртвите – в рая или в ада.

„Петровден е неподвижен – винаги се пада на 29 юни и е прието, както на всеки празник, да не се работи. Особеното е, че този ден се празнува само до обяд, тъй като празникът се пада в разгара на жътвата“, обясни пред “Фокус” Росица Топалова, етнолог и уредник на Етнографската експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас.

Тя посочи, че според народните вярвания свети Петър е жътвар и за неговия ден трябва да има приготвен курбан, за който е отредено да се приготвя от младо пиле, наречено Петровче.

Това е пилето, което е започнало първо да пасе през годината.

„Освен него, стопанката на къщата трябва да приготви зелник – баница, а също така и едно специално ястие, което в Странджанския регион наричат ушмер или ушомер – прясно сирене, пържено с брашно. С тези гозби стопанката трябва да гости жътварите, да даде и на съседите“, добави Росица Топалова. По думите ѝ една от легендите гласи, че Петър и Павел са двама братя, а според народните представи винаги по–големият брат е и по-богатият.

„Денят на свети Павел е на следващия ден – на 30 юни. За разлика от Петровден, той се празнува през целия ден. На Павловден никой не трябва да хваща сърп, за да не пламнат нивите. Вярва се, че ще пламне нивата на този, който работи тогава. Затова на деня не трябва да се пали никакъв огън“, посочи Росица Топалова.

„Народната легенда гласи, че свети Петър, виждайки как хората се трудят под горещото слънце, сам грабнал сърпа и започнал да работи с тях.

На този ден може да се правят курбани, а при суша се прави и молебен за дъжд”, сподели д-р Веска Спасова, етнолог в Регионалния исторически музей в Кюстендил.

„Вярва се, че Петър и Павел са двама братя светци. По-големият и по-силният е Петър, който носи светлото и доброто начало”, каза тя.

Другата празнична храна на трапезата е „бял мъж”, което се прави от прясно неизцедено сирене, масло и царевично брашно, месят се и питки, а за здраве се раздават и първите узрели петровски ябълки, разказа още д-р Спасова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *