СВОБОДНО ВРЕМЕ

Нов скандал с паметник на културата! Санират с фибран католическата катедрала в Пловдив / СНИМКИ

Бригада от Стрелча подхвана фасадата на една от най-красивите сгради в Пловдив. Главният архитект, кметът на „Централен“ и директорът на НИНКН не знаят 

Фасадата на католическата катедрала „Свети Лудвиг” е налепена с фибран, видя репортерът на „Марица“. От няколко дни бригада от Стрелча работи по колоните и фасадата на храма.

Една от най-красивите сгради в Пловдив е строена през 1861 г. Храмът е паметник на културата и е недопустимо използването на съвременни материали за обновяване на фасадата й, която в последните години се руши.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е категоричен, че през общината не е минавал проект за обновяване на „Свети Лудвиг”.

„Изолация на католическата катедрала? Това е абсурдно!”, изумено възкликна главният архитект на Пловдив, помолен за коментар от репортера на „Марица”.

Той е в отпуск и обясни, че няма информация за това какъв ремонт точно се прави.

Цялата предна фасада е опасана с работно скеле

Катедралата и съседната с нея сграда на бул. „Княгиня Мария Луиза” са паметници на културата и подлежат на специален режим.

За всеки ремонт трябва да има проект или поне дейностите да са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследства (НИНКН), коментира арх. Ахрянов. Той увери, че веднага ще разпореди проверка.

„Марица” сигнализира и НИНКН за случая. От там също съобщиха, че ще направят проверка.

Поискаха репортерът да попълни заявление по образец 2, за да се предостави информация за обекта.

Вчера катедралата изглеждаше така. Вече половината фасада е облепена.

През това време вече половината фасада на катедралата е налепена с фибран.

Отскоро директор на НИНКН е арх. Петър Петров, който до миналия месец бе главен архитект точно на район „Централен“, на чиято територия се намира катедралата.

В район „Централен” също не са чували за започналия ремонт.

„Не са ни искали разрешение. Ще прозвъним до инспектората на НИНКН. Ремонтни дейности по всички паметници на културата трябва да бъдат съгласувани. В момента се предлага технология на реставрация без изолации – има различни видове мазилки, които позволяват да се получи определена топлоизолация”, каза кметът Георги Стаменов.

Опитите да се свържем с представители на католическата епархия удариха на камък. Храмът остана заключени, а на посочените  телефони за връзка никой не отговаря.

Автори: Росен Саръмов и Валентина Йеремиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *