НОВИНИ

Спасиха отсечените пръстчета на 6-годишно момченце

Д-р Таня Таскова от отделението Хирургия на ръка, реплантация и микрохирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“ спаси двата отсечени пръстта на дясната ръка на 6 годишно дете от Сандански. Пръстите са били отсечени с брадва до средната фаланга, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Детето е транспортирано в „Пирогов“ на 27 октомври т.г.
Първата цел на специалистите от отделението е да реплантират (да присадят отразяните пръсти или ръка), обясни доц. Павка Тричкова, началник на отделението. Когато обаче има много увредени съдове или както се случва при малките деца, съдовете и артериите са с диаметър под 0,6 милиметра, реплантацията не винаги е възможна.

Тогава, като последна възможност, е прилагане на метода чифтно кожно ламбо. Точно така е постъпила д-р Таня Таскова. Операцията е рискова, тежка, продължителна и изисква висока квалификация, подчертава доц. Тричкова. Пръстчетата на момченцето са били зашити в корема, като предварително е направен джоб от коремната стена. След месец при заздравели кости и преживели кожни ламба, ръчичката е отделена от коремната стена.

Специалистите в отделение успяват при подобни хирургични операции не само да постигнат въстановяване на тъканите, но и да върнат чувствителността на пострадалите пръсти. С високия си професионализъм д-р Таскова е спасила детето от инвалидизиране и му дава добри перспективи за бъдещето.

Отделението по спешна хирургия на ръката, реплантации и микрохирургия е създадено от доц. Тричкова през 1988 г., с цел адекватно лечение на спешните увреди на ръката. Тук спасение намират пациенти с едно от най-драматичните състояния – ампутация (пълното отрязване) на пръстите и на ръцете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *