НОВИНИ

Януари 2024 г.: Плащаме в левове, рестото – в евро

През първите шест месеца от въвеждане на еврото у нас банките и „Български пощи“ ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро. През следващите шест месеца обаче те ще имат право да налагат такса за услугата. Без комисион ще обменя единствено БНБ. Това е записано в проекта на Плана за въвеждане на еврото в България, пуснат за обществено обсъждане днес следобед. В документа за стартова дата е посочена 1 януари 2024 г., като до 31 януари ще плащаме с две валути – лева и евро.

Търговците обаче ще понесат голямата тежест от влизането на България в еврозоната. Още първия месец те ще са длъжни да връщат рестото в евро, дори ако клиентът е платил в левове. Лоша новина идва и за собствениците на малки и средни фирми, чиито информационни системи, хардуер и софтуер не са пригодени за работа с евро. Те ще трябва да инвестират за своя сметка в доработка.

Правилното превалутиране и закръгляне на цените от левове в евро ще се следи изкъсо от няколко институции. Националната статистика дори има ангажимент да изготви списък с цените на стоките от първа необходимост година преди въвеждане на еврото. Комисията за защита на потребителите пък ще раздава стикери „честен търговец“, а тези, които са хванати в нарушение, ще бъдат вкарвани в публични черни списъци.

Опитът на други страни е показал, че рискът от нереално завишение на цените е относително по-изразен в сектора на услугите – салони за красота, услуги за наставяне и развлечение и кетъринг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *