НОВИНИ

ГЕРБ издига Тодор Кантарджиев срещу Румен Радев в битката за президент

Бойко Борисов реши да яхне народното недоволство около напълно законното пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев, като го пусне ревльото в битката за президент срещу безспорния титуляр генерал Румен Радев, дочу Narod.bg.

В навечерието на последните парламентарни избори и предстоящите сложни комбинации за съставяне на правителство ГЕРБ и Борисов са решили да предприемат изненадващ ход.

Той най-вероятно ще бъде обявен след вота на 11 юли и ще изненада политическия елит и електората. По информация на вестник “Галерия” тогава ще бъде огласено името за кандидата на ГЕРБ за президент и това ще бъде професор Тодор Кантарджиев.

Епидемиологът, който бе най-атрактивния член на Националния оперативен щаб, бе пенсиониран неотдавна като шеф на Института за заразни и паразитни болести от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Отстраняването му предизвика масово недоволство, колегите на Кантарджиев дори излязоха на протест и страстите бяха  успокоени, след като разплаканият от драмата професор бе назначен за консултант на имунизационния процес към Столична община.

Кантарджиев не скри огорчението си, макар да си спести директни нападки към Кацаров, а с чувство за хумор обясни, че явно е “някой”, защото днес не закачат само тези, които са “никои”.

Всеобщата подкрепа, която Кантарджиев получи, навела ръководството на ГЕРБ на идеята, че той би бил достоен противник на Румен Радев, който отдавна обяви, че ще се бори за втори президентски мандат в комплект Илияна Йотова. Източници на в. “Галерия” твърдят, че Борисов осъзнавал огромния авторитет на членовете на НОЩ и преди време обмислял идеята да номинира професор Венцислав Мутафчийски за държавен глава.

Шефът на Медицинската академия обаче не се е изкушил да се включи в политиката и бил убеден, че ще бъде много по-полезен като хирург и ръководител на най-добрата българска болница.

Тодор Кантарджиев съвсем не било единственото име, обсъждано от ръководството на ГЕРБ за битката за “Дондуков 2” през есента. Сред потенциалните кандидати е бил и висш магистрат, който обаче засега предпочитал да продължи юридическата си кариера.

Президентските избори са особено важни за бъдещата политическа конфигурация.

Румен Радев се превръща през последните месеци във все по-важен център на властта. Рейтингът му е завиден и малцина биха имали шансове в директна битка срещу него. Според политически анализатори негов достоен противник би бил човек без ярка партийна натовареност, експерт в професията си, ползващ се с масова подкрепа.

Тъкмо за това те смятат че профилът на Тодор Кантарджиев отговаря на подобен опонент на Радев. Още повече, че имунологът доказа организаторски качества по времето, когато трябваше да бъде овладян пикът на коронакризата.

На всичкото отгоре Кантарджиев е дългогодишен член на БСП и се ползва с широка подкрепа и в средите на левицата, откъдето все по-често се чуват критични гласове, че Румен Радев е станало твърде хард евроатлантик. Последното не се харесва особено много на избирателите от левия спектър. Българите са русофили и никак не им харесва дрънкането на оръжия и меренето на сили между НАТО и Русия в Черно море.

Резултатите от предстоящите в неделя избори също ще бъдат от ключово значение за бъдещето на страната и ще повлияят на кампанията преди президентските избори. Социолозите са категорични, че в неделя най-интересна ще бъде битката за първото място, където между ГЕРБ и “Има такъв народ” съществува паритет, но всеки може да излезе с едни гърди напред и в последния момент дори ГЕРБ да спечели с минимална преднина.

Най-вероятно ще се повтори ситуацията от предишното гласуване и партията на Борисов няма да може да сформира правителство, защото е поставена в изолация. Кабинетът почти сигурно ще бъде създаден от “Има такъв народ” и формациите на протеста, като се предполага, че в него ще бъдат включени главно експерти, а вероятно някой от служебните министри ще запазят постовете си.

Никой засега не се наема да даде конкретен хоризонт на такова правителство, защото страната има да решава куп важни проблеми, по които трудно ще се постига съгласие в доста разединеното общество.

Ако всичко това се случи, не е невъзможно след време да се изправим пред нови избори, което не е най-добрият, но може да се окаже неизбежен вариант пред България. В ГЕРБ анализирали възникналата ситуация рационално и осъзнали, че натрупаната умора от тяхното управление през последните 10 години налага партията да се оттегли от управлението. А опозиционното й поведение и да се окаже оздравително за структурите й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *