СВОБОДНО ВРЕМЕ

5 съвета от първа ръка, ако ще пътувате за Гърция

Пътуването до Гърция е една от най-коментираните теми, а усложнените процедури и километричните опашки по границата не спират желаещите да прекарат отпуската си на гръцкото крайбрежие.

Ако ви предстои пътуване до южната ни съседка това лято, следват пет съвета от първа ръка, събрани от няколко българи, които вече са минали през процеса.

1. Имайте предвид, че не всичко е отворено. Част от хотелите няма да отворят, някои за второ лято подред. Много от атракциите не са налични заради малкия брой туристи (наем на лодки, приключения и т.н.), а собствениците им са се преместили на по-оживени места за сезона.

Тази година дори и да видите в сайта на хотела, че има басейн или анимация за деца, задължително звъннете или пишете, за да ви потвърдят, че тези услуги са налични към датата на пристигането ви.

2. За преминаване през най-бавната граница – Кулата – Промахон, следете актуална информация в полезната фейсбук група ГКПП Кулата – Промахонас / Kulata – Promachonas / Κούλατα – Προμαχώνας. Там се коментират казуси, публикуват се всички актуални изисквания, а за всеки ден има отделен пост, в който преминаващите границата споделят колко време са чакали и как са минали проверките.

3. Следете постоянно информацията. Правилата постоянно се променят и постоянното следене на ситуацията е изключително важно. Например от 5 юли има нови правила за пътуване с ферибот, а от 1 юли са в сила новите правила за влизане в България, които ще се актуализират всяка седмица.

4. Не забравяйте PLF! Няма да ви пуснат през границата без формуляра – вече станаха известни няколко случая на хора, нощували един ден при границата, защото са забравили да пратят документа предишния ден.

Трябва да го попълните онлайн ТУК до 23:59 часа на деня преди да пътувате до Гърция. Самият формуляр ще получите на имейл в 00:00 часа на деня на пътуването, като можете да го разпечатате или да го покажете на телефона си.

5. Ако има как, изберете полет пред пътуване с кола. Това важи особено ако пътувате с деца, на които можете да спестите часовете, прекарани в жегата на границата.

Самолети на „Райънеър“ летят до Корфу и Крит, „Уизеър“ – до Корфу, Крит, Закинтос, Миконос, Родос и Санторини, а „България Ер“ – до Корфу, Крит, Миконос, Родос, Санторини, Атина и Солун.

Дори и до най-далечните гръцки острови ще сте за час и половина, а до Солун се стига за по-малко от 40 минути. Формалностите на летището се минават доста бързо въпреки изискванията за представяне на тестове, формуляри и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *