СВОБОДНО ВРЕМЕ

Това се случва в мозъка на детето, когато майката го целуне! Ултразвуковото изображение говори повече хиляда думи /СНИМКА/

При хората, както и при други бозайници непосредствено след раждането, има „период на чувствителност“, който продължава няколко минути или повече. Развитието на правилната връзка с майката до голяма степен се улеснява от контакта кожа до кожа в ранния следродилен период.

Окситоцинът в кръвта на майката все още има висока концентрация. Той е хормонът, който освен всичко друго влияе върху формирането на връзки. През първата година от живота детето изгражда изключителен контакт с родителите си, затова е много важно да не губите напразно това ценно време. Новороденото бебе обикновено формира основна връзка със своя първичен близък и служи като матрица за всички последващи реакции. Основният  обикновено е майката, в чиито ръце бебето се чувства в безопасност. Важно е да проявите нежност и интерес към него. Всяко дете се ражда с биологично определена нужда от привързаност. Очевидно това е оправдана необходимост за оцеляване на вида.

Новородените се раждат с комуникативни умения. Те се усмихват, плачат, поддържат зрителен контакт. Първоначално те не са привързани към нито един от родителите. Само 2-3 месеца живот те засилват повече доверие в избрания родител и това е главно майката. Те започват да й се усмихват и да плачат по-често, когато например имат нужда от прегръдки, нежност или храна.

Изследванията показват, че бебетата реагират много добре на всички майчини чувства. Препоръчително е да ги прегръщате и целувате възможно най-често, тъй като тогава в мозъка им се случват фантастични неща.

Снимката по-долу показва красивата връзка между майка и дете. Това е ултразвуково сканиране на мозъка на невролога Ребека и нейния двумесечен син.

Майка целува детето си

Жената го целува по челото и го прегръща.

Освобождава се окситоцин, често наричан любовен хормон, който стимулира любовта и привързаността. Целувките също освобождават допамин, серотонин и вазопресин, които свързват партньорите и майките с техните деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *