СВОБОДНО ВРЕМЕ

Гърция пусна “привилегиите”: От петък таверните са само за вакcиниpани!

От петък до края на август всички обществени места на закрито в Гърция, развлекателни центрове и барове, киносалони и театри, ще работят изключително и само за ваксинирани срещу К-19 клиенти, обяви в обръщение тази вечер премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, съобщи телевизия Скай.

Заведенията ще работят с увеличен, но предварително определен брой посетители. В петък ще започне да работи и съответното цифрово приложение, което ще установява лесно дали посетителят е ваксиниран или не.

През лятото всички развлекателни заведения, независимо дали са на закрито и открито, ще работят само със седящи клиенти и няма да бъдат допускани правостоящи. На заведенията обаче ще бъде позволено да поставят повече маси, отколкото досега.

Мицотакис заяви, че това е практика, която вече следват страни като Дания, Германия, Австрия и Люксембург.

Задължителна става ваксинацията на служителите, които работят в центрове за грижа за възрастни хора.

“Които не го направят, ще бъдат отстранени от работа след 16 август. Защото не може тези, които се предполага да защитават онези, които са в най-голям риск, да са те същите вероятни носители на този риск”, настоя гръцкият премиер.

От 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор.

В решението на правителството се предвижда възможност и стимули за ваксиниране на военнослужещите.

Мицотакис подчерта, че съществуват “две сенки”, които пречат на бързия и окончателен изход от пандемията – появата на агресивната мутация Делта и делът на гражданите, които още се колебаят да се ваксинират.

Гръцкият премиер изпрати посланието, че страната няма да бъде затворена отново заради позицията на определени хора, защото държавата ще осигури свобода на мнозинството и защита за всички, “защото в риск е не Гърция, а неваксинираните гърци”.

Мицотакис изключи категорично вероятността от всеобщи забрани. Той призова тези, които се колебаят да се ваксинират, за послушат младите, които използват своя Freedom Pass (ваучер на стойност 150 евро за ваксинираните младежи – б.ред.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *