СВОБОДНО ВРЕМЕ

Една капка йод и няма да познаете градината си-Срещу късна болест, брашнеста мана и вредители

За ползите от йода за растенията и най-популярните народни начини за използването му в градината и вилата.

Йод за растенията

Йодът играе важна роля в живота на растенията, нормалното протичане на техните физиологични процеси. Той участва в синтеза на определени аминокиселини и протеини (е част от тях), е естествен антисептик, участва в дишането, фотосинтезата и азотния метаболизъм.

Този микроелемент е активен срещу повечето гъби, вируси и бактерии – особено ефективен в борбата с късната болест, различни гниения и брашнеста мана. А йодът е необходим на растенията за нормално развитие, цъфтеж и засаждане на плодовете.

Липсата на йод в растенията може да доведе до намаляване на тяхната устойчивост към различни заболявания. Йодният дефицит може да бъде причинен от недостатъчно съдържание на този елемент в почвата (особено за торфени и подзолисти почви, леки пясъци, както и субстрати с органичен дефицит).

Прекалено киселите почви са неблагоприятни за йода – в тях йодът веднага отива в долните слоеве, ставайки недостъпен за растенията. Най-много естествен йод се намира в плодородните черноземни почви, в низините и особено в крайбрежните райони.

Визуално определянето на дефицита на този микроелемент в растенията е доста трудно, тъй като признаците на неговия дефицит са доста условни, а някои съвпадат с признаците на различни болести, вредители, замръзване на растенията.

Затова препоръчваме да се прави поне превантивно торене на растения с йод – поне няма да е излишно и със сигурност няма да навреди на растенията.

Тор за разсад с йоден разтвор

Поливането на разсад с йод му помага да расте по-бързо и също така ускорява растежа. В ранните етапи на развитие използването на този микроелемент е ключът към формирането на висока устойчивост на неблагоприятни фактори на околната среда и различни заболявания.

Подхранването с йоден разтвор е подходящо за разсад от домати, чушки, краставици, патладжани, зеле. За да създадете работещ разтвор, разредете 1 капка йод в 3 литра вода. Разбъркайте добре и поливайте разсада с разтвора под корена. За обогатяване на разсад с йод ще бъде достатъчно еднократно поливане.

Съвети

Алкохолен разтвор на йод дори в такава малка концентрация може да изгори растението, особено младо. Ето защо, по време на всички манипулации с йодни препарати, уверете се, че разтворът не попада върху стъблата и листата. Ако се пръска – внимателно следвайте дозировката.

Йод срещу късна болест

Фитофтора е опасно заболяване на културите. Гъбичките, причиняващи болестта, попадат върху растенията от почвата, плевелите и инструментите за обработка.

Доматите и картофите особено често боледуват при мокро хладно време. Страдат не само листата, но и плодовете и корените.

Първият признак на късна болест по доматите са кафяви петна по листата на растенията от обратната страна. Постепенно листната пластина може да пожълтява и да изсъхне под въздействието на патогени. За да предпазите доматите от късна болест, можете да използвате разтвор на йод.

Приблизително три седмици след появата на растенията, внимателно напръскайте младите растения с разтвор от 15 капки йод, 10 литра вода и 1 литър обезмаслено мляко. Това лечение може да се повтори още 2-3 пъти с интервал между пръсканията от поне две седмици.

Йод срещу брашнеста мана

Брашнестата мана е проблем за летните жители. Най-често засяга касис, цариградско грозде, берберис. Засяга краставици, домати, домати и тиква. Напада нежни рози, флокси, божури, хризантеми.

Срещу брашнестата мана  отлично помага разтвор от 1 ml йод и 1 литър обезмаслено мляко или суроватка на 9 литра вода (към разтвора можете да добавите 1 супена лъжица. L течен сапун). Пръскането може да се повтаря на всеки две седмици до пълно изчезване на болестта.

„Страничният“ ефект от такива обработки с йоден разтвор може да бъде засилено плододаване, така че без брашнеста мана няма да е излишно пръскането на краставици и тиквички с горния разтвор.

Йод срещу вредители

Вредители като дългоноси и  ларвата на майския бръмбар  се страхуват от третиране с йоден разтвор. За борба с ларвите на бръмбари пригответе следния разтвор: 20 ml йод на 10 литра вода. Поливайте 1 литър под всеки храст.

Ако видите, че растението умира, изсъхва, поливайте го 3 пъти с интервал от 5 дни с разтвор на йод: 20 ml на 10 литра вода. Поливането се извършва вечер, като се опитва да не падне върху листата.

Една капка йод и няма да познаете градината си! Срещу късна болест, брашнеста мана и вредители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *