НОВИНИ

Покойник възкръсна в избирателните списъци

Покойник възкръсна в избирателните списъци в село Марково за парламентарните избори на 4 април и 11 юли. За куриозния случай разказа пред „Марица“ неговият брат Георги Попчев. Проблемът дошъл от непризнато копие на смъртен акт, издаден в Русия.

Братът на Георги починал на 21 март, на 70 години. Неговата съпруга, която е рускиня, отказала да комуникира с роднините му в България, но така или иначе, те успели да научат за тъжната вест. Починалият е с двойно гражданство, като адресът му тук се води в Марково.

„Изпратиха ми клипче по вайбъра на погребението и го гледах. Българин съдейства да се сдобием със снимка на смъртния  акт. Моят внук я принтира от компютъра на цветен ксерокс. Отидох в отдел ГРАО на Община „Родопи“, към която спада село Марково, за да представя смъртния акт и да се отбележи, че е починал. Служителката обаче каза, че без оригинал няма как да направи нищо. Обясних й, че няма как да се сдобия с оригинал. Не мога да хвана самолета и да отида дотам, пък и нямам комуникация със съпругата му. Казах, че ще й покажа клипчето с погребението, за да види, че е истина. Тя обаче отново повтори, че трябва оригинал на смъртния акт“, обясни Георги.

Така брат му се озовал в избирателните списъци както за изборите на 4 април, така и за тези миналата неделя. „Така може да го водят избирател до 150 години. Възможно е да се използват данните му, ЕГН-то за всякакви цели. Сложен казус, който искам да се разреши в най-скоро време“, коментира той.

Марица“ се свърза с кметицата на село Марково Десислава Терзиева. Тя научи за случая от медията ни и веднага предприе проверка. Стана ясно, че отказът на ГРАО в Община „Родопи“ да признае снимката/копието на смъртния акт е, че не е заверен, както се изисква по чл. 70 от Закона за ГРАО.

А там пише:

„Български гражданин, който е поискал от местен орган по гражданското състояние в чужбина съставянето на акт за гражданско състояние, е длъжен да се снабди със заверен препис или извлечение от съставения акт и не по-късно от шест месеца след съставянето му да го предаде или изпрати на българския дипломатически или консулски представител в тази страна, като същевременно му съобщи постоянния си адрес в Република България. Съгласно чл. 70, ал. 2 от ЗГР, ако българският гражданин не е могъл да предаде или изпрати съставения от местен орган по гражданското състояние в чужбина акт на български дипломатически или консулски представител, той може да го представи направо на длъжностното лице по гражданското състояние в Общината по постоянен адрес“.

От това следва, че единственият вариант за решаване на казуса е през посолството  на Руската федерация в България или нашата мисия в Москва. Срокът за това обаче изтича на 21 септември – шест месеца след настъпването на смъртта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *