НОВИНИ

Почина обичана от всички българска актриса

Починала е актрисата и легендарен тв глас, познат на няколко поколения зрители – Венета Зюмбюлева. Тъжната вест съобщиха колегите й от Младежкия театър, пише Труд.

Ето какво написаха за нея колегите й:

„Уважаеми зрители, с прискърбие и тъга ви съобщаваме, че прекрасната и отдадена на театъра актриса Венета Зюмбюлева напусна този свят.

След себе си тя остави безброй приятелства, неописуема любов към театъра и безброй красиви спомени у милиони зрители, които са плакали и са се смеели с нея в театъра, в киното и пред телевизора, докосвайки се до таланта ѝ, както на самия екран, така и като глас зад кадър в множеството филми и сериали, в които Венета Зюмбюлева участва като озвучаваща актриса.

За стотици хиляди деца Венета Зюмбюлева беше и част от магията на детството като водеща на детското предаване „Не се сърди човече“ по Българската национална телевизия. Кака Венета ни напусна, но духът и ще бъде винаги помнен и обичан.

Венета Зюмбюлева беше изключителна част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър. И винаги ще бъде такава.

Тя ще бъде запомнена с таланта, топлотата и усмивка си. Младежки театър „Николай Бинев“ изказва най-искрените си съболезнования.

Поклонението ще се състои на 18-и юли, неделя, в 14:30 ч. в храм „Преображение Господне“. Адресът на храма е улица „Ралица“ N:2, ж.к. Лозенец, София.“, съобщиха от Младежкия театър.

Венета Зюмбюлева е родена на 2 юни 1946 г. През 1958 г. започва да учи актьорско майсторство в школата на Пионерския дворец, на която ходи заедно с бъдещия си колега Любомир Младенов. През 1970 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ с актьорско майсторство за драматичен театър в първия клас на професор Надежда Сейкова.

Актрисата се откроява с ролите си в следните театрални проекти – Рада в „Женски години“ от П. Стефанов, Н. Драгова, реж. Дим. Стоянов (Драм т-р Плевен), в Младежки театър: Силвия – „Двамата веронци“ Уилям Шекспир, реж. Л. Тодоров, Анжела в „Архангелите не играят флипер“ от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов, Дездемона в „Отело“ от У. Шекспир, реж. Любен Гройс (Драматичен театър Благоевград), Ана в „Звезди над утринното небе“ реж. Николай Люцканов, Кейт във „Всички мои синове“ от Артър Милър, реж. Николай Бинев в Младежкия театър и други.

В телевизионния театър играе в „Хвърчилото“, „Последният посетител“, „Дом в покрайнините“ и др. Има участия и във филмите „Клиника на третия етаж“, „След края на света“, „Хвърчилото“, „Толкова очаквани приятелства“, „Бяла магия“, „Селцето“, „Сбогом, любов“.

Тя беше водеща на детски предавания, както и участник в множество детски сериали и радиопиеси. През 1989 г. поема ролята на водеща на телевизионната игра „Не се сърди човече“ от Вера Среброва.

Преди 89-а година актрисата участва в множество магнетофонни записи, както и роли в драматизации.

Зюмбюлева се занимава с озвучаване от края на 70-те години до 2017 г. Най-известна е с работата си по озвучаването на редица сериали, измежду които американските сериали „Всички обичат Реймънд“ (дублаж на bTV), „Трева“, „Братя и сестри“, „Модерно семейство“ (от първи до пети сезон), „Д-р Зоуи Харт“, британските комедийни сериали „Ало, ало!“ и „Фолти Тауърс“, испанските комедийни сериали „Синьо лято“ (дублаж на Българската телевизия) и „Моите мили съседи“, пуерториканската теленовела „Три съдби“, гръцкия сериал „Блясък“, турските сериали „Дъждовно време“, „Опасни улици“ и „Клетва“, руските сериали „Бригада“ (дублаж на БНТ) и „Вангелия“, индийския сериал „Моята карма“, анимационните поредици „Инспектор Инч Хай“, „Смърфовете“ (първи дублаж на БНТ), „Моето малко пони“ „Железния човек“, „Най-добрият ми приятел е маймуна“ и много други.

През 2004 г. получава номинация за наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на „Ало, ало!“ и „Отдаденост“.

През 2006 г. печели статуетката за озвучаването на сериалите „Отдаденост“ и „Всички обичат Реймънд“.

На 21 декември 2012 г. ѝ е връчена наградата Дубларт за цялостен принос.

През 2017 г. взима решението да се оттегли от дублажа. Последните ѝ участия в сериали са в петия сезон на „Модерно семейство“, излъчен през 2016 г., и първия сезон на „Това сме ние“, излъчен от 2016 до 2017 г.

Поклон пред паметта й!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *