НОВИНИ

САЩ разследват нови мистериозни заболявания на дипломати във Виена

Американското правителство започна разследване на серия от мистериозни заболявания във Виена на американски дипломати и друг административен персонал. Откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари повече от 20 служители са съобщили за симптоми, подобни на Хаванския синдром – мистериозно мозъчно заболяване.

Синдромът засега не е обяснен научно, но американски учени твърдят, че най-вероятно е причинен от директно микровълново облъчване. За първи път Хаванският синдром бе установен в кубинската столица Хавана през 2016-17 г. Тогава американски и канадски дипломати се оплакаха от проблеми, вариращи от световъртеж, безпокойство, загуба на равновесие и слух, до нещо, което те самите описваха като „когнитивна мъгла“.

Тогава САЩ обвиниха Куба в провеждане на „звукови атаки“ срещу дипломатическите служители, което бе категорично отречено, но инцидентите доведоха до нарастване на напрежението между двете държави.

През 2019 г. американско академично проучване установи „мозъчни аномалии“ у дипломатите, които се оплакаха от симптомите. Куба отхвърли заключенията на доклада.

Виенските случаи за първи път бяха разкрити от сп. „Ню Йоркър“ в петък и след това бяха потвърдени от Държавния департамент на САЩ, който заяви, че ги „разследва енергично“. Австрийското външно министерство пък обяви, че работи „с американските власти за съвместно достигане до причините“.

Виена отдавна е център на оживена дипломатическа дейност и има репутация на гореща точка за шпионска дейност, в частност и през Студената война. Държави, като САЩ, имат голямо дипломатическо присъствие там.

Случаи на мистериозни здравни симптоми сред дипломатически персонал са докладвани почти навсякъде по света, но американските власти твърдят, че броят им във Виена е най-голям от всеки друг град, с изключение на Хавана. През юни държавният секретар Антъни Блинкен обяви широкообхватен преглед и анализ на всички случаи на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.