НОВИНИ

Фалшива пътна помощ дебне из Европа! Активизират се и у нас

В Източна и Южна Европа престъпниците могат да се представят като помощници при повреда на колата ви. ADAC Versicherung AG предупреждава за такива фалшиви помощници при повреда, които се правят на техните “жълти ангели” и струват на пътниците много пари за теглене и понякога ненужни сервизни услуги. Освен в Унгария и Сърбия, измамниците сега са все по-активни в България, Хърватия и Словения, а Словакия, Литва и Полша също са засегнати.

За да примамят почиващите в капана, измамниците използват превозни средства в цветната схема на автомобилите за пътна помощ, с логото на немския най-голям автоклуб или думите „От името на ADAC“. Някои от тях изглеждат измамно реални, някои измамници не са толкова внимателни и тогава се появява например кола с надпис „ACDC“.

Измамниците пък се появяват и под маската на шофьорите на пътни патрули ADAC. Трябва да се знае че ADAC няма свой собствен автопарк за пътни патрули в чужбина и договорните партньори нямат право да използват логото на ADAC на своите превозни средства или в сервизи. Има едно единствено изключение – в Северна Италия техен “Жълт ангел” работи целогодишно като помощник при повреда след съобщение от станцията за спешни повиквания на ADAC.

Тактиката на много измамници е особено очевидна – изчакат на магистралата и се появят веднага след повреда, за да предложат своите услуги на търсещия помощ. Опитите на членове на ADAC Premium или Plus да осъществят международно спешно повикване могат да се провалят, тъй като престъпниците са инсталирали смутители в автомобилите си, които прекъсват телефонната мрежа и правят невъзможната клетъчна връзка, пише auto-press. В такава ситуация шофьорите трябва да заключат автомобила си, да се отдалечат на няколко метра и да се свържат с международния номер за спешни случаи на ADAC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *