СВОБОДНО ВРЕМЕ

До 1800 лева вече взимат учителките в детските градини

Заплатата на учител в детска градина може да достигне до 1800 лв. В същото време офертите за помощник-възпитателите започват от 515 лв. и не минават 700 лв., показва проверка в един от сайтовете, предлагащи работа. Това означава, че т.нар. „лелки“ вземат тройно по-малко от учителите в забавачките.

Една от частните градини в столицата търси учители с английски език, като единственото условие е да са завършили предучилищна педагогика. Одобреният кандидат ще получава между 1200 и 1800 лв. преди удръжките, става ясно от обявата. За сравнение минималната работна заплата в колективния трудов договор на учителите за тази година е 1085 лв., или около 900 лв. след данъците, пише в. „Монитор“. Друга частна забавачка пък търси още един учител, тъй като увеличава капацитета си.

Оттам предлагат между 900 и 1400 лв. бруто за „бакалавър“ или „магистър“ с присъдена професионална квалификация „педагог“ или „детски учител“, „детски и начален учител“. Владеенето на английски език не е задължително, но пък носи предимство на кандидатите. По-голям шанс да бъдат наети имат и тези с интереси в областта на приложното творчество, музиката.

1200 лв. чисто с осигурен обяд и час обедна почивка пък предлага трета забавачка. Оттам са готови да наемат завършили висше по „Предучилищна педагогика“, „Начална и предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика с чужд език” или дори такива, които са записани да се обучавате в една от посочените специалности.

Това означава, че и студентите могат да си намерят работа, осигуряваща над минималната работна заплата за учител още преди да са получили дипломата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *