НОВИНИ

Проф.Кантарджиев призова: Моля ви, през следващата седмица не ходете на тези места:

Пенсионираният предварително директор на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев , говори откровено за ваксините , тяхната ефективност срещу новите щамове и призова всички да внимават за една опасност през лятото:

Единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина, е България Това заяви за bTV проф. Кантарджиев.

“В Русия това според СЗО имаме на седмична база увеличение с 1/3 на случаите.

Това не е характерно за лятото и е едно обяснение – руснаците малко като българите не обичат да се ваксинират. Казват “дайте ваксина”, а сега питат не може ли европейска ваксина. Българите пък търсят “Спутник”, каза той.

Проф. Кантарджиев добави, че не вижда опасност от идването на руските туристи, при условие че хората, които ги приемат тук в лицето на обслужващия персонал са ваксинирани.

“Очаквам август да се появят единични клъстери които РЗИ трябва да контролира. Болните и контактните не бива да са в контакт с други хора. Най-важното е да има ваксинация. Без ваксини няма да сме подготвени за октомври, когато децата тръгнат на училище и, недай си Боже, има случаи”, каза той.

Запитан има ли разлика между РНК и векторните ваксини, ученият отвърна: “Постоянно излизат данни, че по-голяма защита, особено при новите варианти “Делта”, “Бета” и т.н., имат РНК ваксините. Според биопсия на лимфни възли на хората може да очакваме при двете ваксини доживотна защита с “Пфайзер” и “Модерна”, при условие че не настъпи голяма мутация. Ако настъпи такава, фирмите са готови да осъвършенстват ваксините си”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *