СВОБОДНО ВРЕМЕ

Зловещи СНИМКИ показват обитаван от духове бункер, построен по време на Студената война

Скрит в провинцията Чешир се намира тайният подземен бункер, използван по време на Студената война. Hack Green е ядрен правителствен бункер, който бе обявен за едно от топ 100 на обитавани от духове места във Великобритания миналата година.

И сега тайното съоръжение в Нантвич е превърнато в музей.

Той разполага с колекция от военни сувенири – включително една от най -големите колекции от изведени от експлоатация ядрени оръжия в света.

Бункерът дори има собствено кино. По време на Студената война Великобритания разработи стратегия за отбрана, съставена от тайни планове, които ще влязат в действие в случай на ядрена война.

Част от тези планове включваха изграждането на специализирани бункери, като Hack Green.

Държавните служители имали „златни билети“, които им давали достъп до подземните сгради, но в замяна те били натоварени да командват региона, ако бъде обявена национална извънредна ситуация.

Пещерният подземен комплекс предлага на посетителите обиколки с екскурзовод, показвайки ги наоколо и споделяйки историите на тези, които са работили там.

Той е изоставен след войната, преди да бъде закупен от Отдела за планиране на извънредни ситуации на Министерството на вътрешните работи през 1976 г., за да бъде превърнат в защитено седалище на правителството.
Радарният бункер беше скрит в тайна през петгодишния период, когато беше трансформиран в огромен подземен команден център.

Люси Зиберт, която ръководи музей в бункера, каза: „Страната беше разделена на 12 региона и Мърсисайд попада в нашия регион, така че щяхме да се уверим, че възможно най -много хора са оцелели в този раздел и щяхме да се грижим за вас. Няма обществени приюти и никога не е имало обществени приюти. Ние сме командно ниво на отбрана – щяхме да знаем къде ще бъдат облаците от отпадъци, къде да изпратим помощ, движението на тела или раздаването на лекарства и храна“, обясни тя.

Децата могат да се наслаждават на навигация из стаите в игра, за да намерят „шпионските мишки от Студената война“, като целта е да се забележат възможно най -много мишки, преди да върнат своите открития на бюрото за награда.

Междувременно възрастните могат да изследват по-тревожните пространства на бункера, като например медицинската стая, където е изложен манекен с изгаряния и радиационно отравяне.

Въпреки че бункерът продължава да работи и функционира, той няма да възобнови ролята си от Студената война в малко вероятното събитие на съвременната ядрена атака.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *