НОВИНИ

Ройтерс: Българските момичета детронираха Русия след десетилетна хегемония

Десетилетна хегемония на Русия в художествената гимнастика е прекратена.

Българските момичета успяха да прекършат дългата руска победна серия в художествената гимнастика. Златото го спечелиха с перфектна координация. Това пише „Ройтерс“ в своя публикация.

В двете ротации – пет топки; три обръча и две бухалки България спечели 92.100 точки, което им донесе победата.

Руският олимпийски комитет (ROC) отбеляза общо 90 700 точки, като взе сребро, докато Италия спечели бронза с 87 700 точки. Руските спортисти се състезават под флага на ROC в Токио като част от санкциите за допинг скандали.

Петте жени в България дриблираха, завъртаха и жонглираха пет топки помежду си, като събраха 47,550 точки на фона на българска народна музика, под аранжимент на Стоян Янкулов, един от най-популярните перкусионисти в страната, предаде eurocom.bg.

Спортът беше добавен към олимпийската програма като индивидуална категория през 1984 г., първото злато беше отсъдено в Атланта през 1996 г., когато Испания взе титлата. Оттогава руските отбори доминират, но в неделя се класираха на второ място след България.

Това беше втората поредна причина руските художествени гимнастички да са разстроени, след като Линой Ашрам от Израел спечели златото в индивидуалния многобой в събота и завърши първа преди трикратната индивидуална световна шампионка по многобой Дина Аверина от Русия.

Анастасия Максимова от Русия заяви, че изпитват „много смесени емоции“.

„Разбира се, че има радост, но има и тъга“, каза тя. „Имаме чувството, че се борихме за страната си, за отбора си, за треньора си. Направихме каквото можахме.“

снимка Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *