НОВИНИ

Не правете тази огромна грешка, ако тръгвате към морето! Заради нея туристи смениха 3 хотела за 6 дни!

В разгара на лятото пълни плажове и липса на свободни чадъри и места за паркиране лазят по нервите на туристите. Докато в Гърция, за да стигнеш до плажа, ти трябва само добро желание, а местата за автомобила и за сянката са безплатни или на цената на едно фрапе, у нас през това лято не само повечето чадъри се предлагат без намаление, но и за да се радваш на вълните отблизо и върху шезлонг, трябва да посрещащ изгрева край морето.

“Идвам в 7.00 часа на плажа и вече всичко е заето. Направо спят на плажа“, обясни един от работещите на ивицата в Златни пясъци. В 9.00 часа е немислимо да откриеш свободно място, включително под чадърите, които са резервирани за гости на хотели. За съжаление това проваля почивката, защото или трябва да си на плажа в ранни зори, или оставаш без място, разказаха почиващи.

Гости на Албена пък се оплакват, че заради ниските цени на чадърите и шезлонгите – по левче, платилите ол инклузив пакети не могат да открит свободни места на плажа. Същата е ситуацията и по Южното Черноморие. В Поморие за чадъри и шезлонги още от края на юли се става по изгрев. Наплив има и на юг от Слънчев бряг, в курортите, къмпингите и градовете, които традиционно са предпочитани от българските туристи. Свободни места на плажа по-лесно се намират в курорти на север като Св. Св. Константин и Елена, тъй като част от хотелите в него не посрещат туристи поредна година.

Според почиващите е крайно време да бъдат взети мерки, за да се нормализират условията за почивка на българското море. Колкото и добри да са офертите на хотелите, когато се “биеш“ за сянка на плажа или край басейна, почивката ти е провалена, обясниха за “Труд“ събиращи тен край морето. Те призоваха да се вземе пример от Гърция и плажовете да станат безплатни, да се стопанисват от общините или бизнеса, а не от концесионери, а чадърите да се предлагат срещу питие.

Всички добри хотели са пълни поне до средата на август и да си намериш място е почти чудо, обясниха македонски туристи. Те пристигнали у нас без резервация и се наложило да спят по два дни в три различни хотела заради липсата на свободни места.

Освен коронавируса, който накара голяма част от българите да преоткрият родното море, причина за почти пълната заетост от средата на юли до средата на август е и фактът, че голяма част от хотелите работят с капацитет от 30-40 на сто заради липсата на персонал, а други места за настаняване въобще не са отворили. Голяма част от заетите в туристическия сектор решиха да сменят попрището си след, като останаха без работа за над година заради ковид мерките.

По-трудно обаче се оказва не да резервираш ваканция, а да намериш място за колата си. Цените на паркоместата започват от 5 лева на денонощие и стигат до 20-30 лева, но места в големите курорти няма. Така тези, които са избрали да се настанят в къща за гости или малък семеен хотел, дори плащат по-малко за нощувките, отколкото за престой на колата им край морето. Курортите преди години са планирани основно за чужди гости, които пристигат у нас със самолет. Затова няма оставени места за паркиране на индивидуални коли и на автобусите, с които пристигат през това лято туристи от Чехия, Полша, Украйна и Молдова, обясниха от бранша.

Баровете край плажа прилагат различни трикове, за да вземат повече пари от туристите.

Цените на баровете и заведенията край морето са почти същите като тези в центъра на София. За фрапе давате средно 3 лева, за кафе – 2 лева, а за коктейл около 10 лева. Бирата и безалкохолните вървят с надценка до 100% в сравнение с цените в магазина. Пици можете да намерите за 3-4 лева, а хубави хамбургери за по 10-12 лева.

Заради липсата на свободни шезлонги част от баровете край брега са се изхитрили и предлагат барбарони, пейки и столове ала шезлонги под чадър на своите клиенти, но изискват минимална консумация. Така, ако сте само двама ви обясняват, че масата е резервирана и ви предлагат столче на бара. А често сервитьорките “хитруват“ и докато едната ви прибира бакшиша за мястото, другата идва да ви обясни след час, че мястото е заето за други клиенти. Така персоналът си изкарва двоен и троен бакшиш, но за сметка на недоволни клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *