НОВИНИ

Ето какво смятат да правят за започване на новата учебна година

Министерството на образованието и науката подготвя Насоки за обучение в условия на пандемия. В документа се разработват различни варианти за реакция – локална или национална, в зависимост от здравната ситуация, уточниха оттам.

Първи проект на тези насоки вече е готов и през тази седмица ще се изпрати в Министерството на здравеопазването за съгласуване.

За 24 август е насрочено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование, на което насоките ще бъдат обсъдени със социалните партньори.

На 30 и 31 август тези насоки и всички други указания за началото на учебната 2021/2022 г.

ще бъдат представени пред началниците на Регионалните управления на образованието. Чрез тях те ще стигнат до директорите на всички образователни институции. Междувременно, когато документът е напълно готов, ще бъде представен на медиите и всички, които се интересуват.

Тъй като до 15 септември има повече от месец, все още е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение – локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Междувременно МОН полага усилия да осигури необходимите устройства и достъп до интернет, които са необходими за безпроблемно провеждане на занятията, ако се наложи преминаване към дистанционно обучение.

Продължава информационната кампания на МОН за ваксиниране на учителите и непедагогическия персонал. Актуални данни за нейния ефект ще има в края на август т.г., когато МОН ще направи ново проучване за нивата на имунизиране. Според данните от началото на юли т.г. в страната са ваксинирани около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите.

Първоначалните насоки за работата на системата на образованието в условия на пандемия бяха разработени миналото лято и станаха ясни осново към края на август. Документът от 26 страници тогава разписа изискванията за дезинфекция и противоепидемичните мерки, изискването за изолатор във всяко училище и как се действа при съмнения за случай на ковид. Бе  уточнено също при какви обстоятелства се преминава към обучение от разстояние в електронна среда, включително как това може да стане по желание на семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *