СВОБОДНО ВРЕМЕ

Цяло лято събирам утайката на кафето – после само ѝ драсвам клечката и чиста работа!

Един от най-подценяваните продукти във всеки дом е утайката от сутрешното кафе – обикновено без да се замисляме я хвърляме на боклука, неподозирайки, че може да ни послужи чудесно за нещо полезно.

В този продукт се съдържат толкова много полезни вещества, че чак не е за вярване. Днес ще споделим с вас за какво можете да използвате утайката от кафето и защо никога не бива да я изхвърляте.

Сигурни сме, че от тук нататък ще събирате утайката в бурканче и нито за миг няма да решите да я изхвърлите.

утайка от кафе

Ето за какво може да ни послужи кофеиновата утайка:

• Тор за растенията в градината

Утайката е перфектно средство за подхранване на растенията в градината и цветята в саксиите. Благодарение на нея, цветята и растенията ще растат здрави и ще изглеждат много по-добре. Можете директно да я разпръснете около корените или да я смесите с вода и да полеете вашите зелени любимци.

• Прогонване на котките

Знаете ли, че котките не обичат миризмата на кафе? Ако разпръснете утайка около растенията, вие ще им помогнете да странят от тях и няма да разравят почвата около любимите ви цветя.

• Предпазва от охлюви

Един от най-големите страхове на градинарите са охлювите. Те се хранят с листата на растенията и са способни да ги унищожат, посредством това. С утайката категорично ще се справите с тях и ще ги прогоните от градината си. Това натурално средство им действа по същия начин като при котките.

кафе утайка

• Пази от бълхи, комари

Ако забележите, че по вашия домашен любимец са плъзнали бълхи, лесно можете да го отървете от тях. Единствено е нужно да втриете малко количество утайка в козината и да масажирате нежно. След това изкъпете кучето и с това слагате край на проблема.

Ако пък редовно ставате жертва на кръвосмучещите комари при опит да си направите романтична вечеря на балкона, ето едно простичко спасение:

запалена утайка от кафе

Просто съберете използваната утайка от кафе в подходящ съд. Покрийте с фолио, оставете да изсъхне на слънце. Преместете утайката на чист въздух, например на балкона, и просто я запалете с кибрит, докато се появи дим. Той е този, който с миризмата си ще обезкуражи всички комари в района да искат да се доближат до вашата територия.  А ако просто разпръснете утайката от кафе по земята около къщата, тогава досадните насекоми повече няма да ви притесняват.
Сигурни сме, че следващия път, в който решите да хвърлите утайката от кафе, ще се замислите сериозно дали да го направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *