НОВИНИ

ЦИК проучва варианта за избори 2 в 1

Възможността да се осигури гласуване „две в едно“ през ноември, ако президентските и парламентарните избори се проведат на една дата, проучва Централната избирателна комисия. Държавната агенция Електронно управление ще се проведат тестове на машина, на която да се гласува с два вида бюлетини, съобщава БНР.

Тестване на машина за гласуване две в едно и сертифицирането ѝ от Държавната агенция ЦИК обсъди вчера. Над 11 200 са осигурените до момента устройства, които подсигуряват машинния вот в страната и чужбина. Планира се закупуването на още. До дни трябва да има разчет койко още са необходимите за спокойното протичане на изборите.

Справка на фирмата „Информационно обслужване“ за вота от 11 юли показва, че в 2 319 секции в страната с устройство, гласувалите са били между 300 и 400, в 462 секции -между 400 и 500 избиратели, а в 34 секции над 500 са гласувалите с машина.

През юли в 9 400 секции в страната са г ласували с машина а в 700 от тях имаше и втора.

Информацията ЦИК ще използва за да съобрази, къде да се поставят по две машини за гласуване на предстоящите през ноември избори.

По закон вот с машина има в секциите с над 279 избиратели по списък.

Печатницата на БНБ също се готви за изборите през ноември. Проучени са цените на хартията, която, според писмо изпратено до ЦИК, е драстично поскъпнала.

За предходния парламентарен вот бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини.

Снимак: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *