СВОБОДНО ВРЕМЕ

ПОМНИТЕ ЛИ ГРОЗДОБЕРАЧКАТА НА СТАРИТЕ 2 ЛЕВА? EТО КАК ИЗГЛЕЖДА ДНЕС

Гроздоберачката от старите 2 лв., подобно на момичето от кутията с локума, днес живее съвсем скромно. 

Едва ли 16-годишната Кина от Сухиндол в далечната 1960г. е допускала някога, че образът й ще бъде запечатан на банкнота.

Ученичка по това врече, тя била изпратена заедно с останалите от реалната гимназия на есенна ученическа бригада край града да берат грозде. Такива бригади по времето на социализма били задължителни, за да се помогне на кооператорите в ТКЗС да приберат реколтата.

Сухиндол е бил тогава, и сега е известен център за лозарство и винарство. По време на гроздобера в градчето пристигнал Любомир Чаракчиев – известен художник-фотограф. Уговорил се с приятеля си Веселин Байчев да му помогне да направи снимки за една изложба.

Сред десетките момичета, близо 200 на брой, фотографът избрал 4 – Кина и нейни съученички. Девойките се пременили в национални носии и Чаракчиев ги снимал. Кадрите му били предназначени за изложба в тогавашната ГДР – Германска демократична република.

Минало известно време и Чаракчиев с радост и гордост съобщил на приятелите и моделите си в Сухиндол, че една от неговите снимки е получила първа награда на фотоизложбата. Дал им да разберат, че вероятно снимката може да се появи и на други места.

Така и станало. Комисия от БНБ имала за задача да избере сред най-добрите български снимки тази, която да бъде използвана за илюстрация на банкнотите от 2 лв. емисия 1962г. Изборът бил направен – комисията се спряла на снимката с Кина. И така, красивата девойка от Сухиндол можела да бъде видяна от всички на гърба на двулевката. Това продължило дълго – цели 34 години. Банкнотата е сред най-дълго задържалите се в обращение.

Както Кина, така и близките й много се вълнували. Но държавата не се отплатила кой знае колко щедро на красивата българка – отпуснали й еднократна сума от 200 лв. за поощрение. А в Сухиндол започнали да я наричат Кина Двата лева.

В годината, в която излязла емисията, Кина родила дъщеря си. Свекърът й се прибрал с няколко нови банкноти и ги хвърлил в кошчето при внучката си с думите: „На, да имаш за спомен майка си!”

Кина Гърбова прекарва целия си живот в Сухиндол. Завършва гимназия и се омъжва за шофьора Иван Гърбов, с когото живее заедно вече над половин век.

През годините работи на различни места, но най-вече като домакин в бившия Винпром и като главен готвач. Много от нейните съграждани й завиждали, че е изобразена на банкнота. Чужденците пък, които идвали в Сухиндол, винаги оставали изумени от това. Пристигнели ли гости и делегации, винаги с гордост има показвали двулевката. Те пък не можели да разберат как може в социалистическа страна една обикновена жена от народа да стои на банкнота. Винаги питали Кина защо това е така в България, след като в техния капиталистически свят това място било отредено за крале и политически личности.

Днес Кина Гърбова живее все още в Сухиндол със семейството си и се опитва да се прехранва със селско стопанство, както много други тук.

Макар че двата лева с образа на сухиндолското момиче отдавна не са в обращение, от БНБ и сега не пропускат да поздравят за празник някогашната гроздоберачка.

Животът на Кина днес не е лесен – има здравословни проблеми, а и мизерната пенсия едва й стига. Въпреки това не се предава. Благодарна е за уважението на съгражданите си,  които преди време я обявяват за почетен гражданин на Сухиндол. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *