СВОБОДНО ВРЕМЕ

Левът удари $50 в нета

Продават банкнота от 1974 г.

Българин търси 250 долара за сбъркана монета от 2 лв.

Хартиен лев от 1974 г. удари 50 долара в сайта ибей. В същото време по родните сайтове за нови и употребявани стоки тази банкнота се продава за около 10 лв.

Най-скъпите български пари, които са пуснати за продажба в нета, обаче са монети, показа проверка на „Телеграф“. Така например монета от 1 лев от 1913 г. с лика на цар Фердинанд върви за около $60-70. Възпоменателните монети пък могат да стигнат и до над 100 долара.

Сред обявите са сребърни пари от 10 лв., издавани съответно през 2008 г. в чест на 130 години от Освобождението, 2010 г. в чест на 140 години Българска екзархия и от 2015 г. в чест на 100 години българско самолетостроене.

Колекции

Добре се продават и колекциите. Така например сет от три български монети – 50 ст., 1 лв. и 2 лв. от 1912 г., може да ни изкара около $150. За тази цена обаче се продава и изключително запазена монета от 2 стотинки от същата година.

Не липсват и ексцентрични обяви. Българин търси 250 долара за монета от 2 лв., издадена през 2015 г. В обявата той я описва като „рядка“, но не посочва повече подробности. Възможно е да става въпрос за партидата от сбъркани двулевки. С пускането в обращение на новите пари станаха ясни различни дефекти. На една от партидите годините на раждане и смърт на Паисий Хилендарски бяха сгрешени. В друга пък ликът му бе обърнат на 90 градуса в неправилна позиция, а в трета версия липсваше „Свети“ пред името му, но то така и не бе добавено.

Нумизмати

Най-скъпите български банкноти, които се продават в интернет, рядко достигат до цени на 100 долара. Изключение обаче се прави за пачки с поредни номера. Така например 100 бр. чисто нови хартиени двулевки от 2005 г. се продават за 400 лв. в български сайт. Далеч по-скъпи предложения обаче има за монети. Нумизмати са склонни да дадат цяло състояние за редки пари, а такива мераклии не липсват и у нас. В почти всеки голям град има нумизматични дружества. Не случайно и родните сайтове преливат от обяви. Сред по-интересните са сребърна монета от 5 лева от 1885 г., която се продава за 950 лв., както и монета от 1 стотинка от 1981 г., която се продава за 800 лв.

Лилавата двадесетолевка сред най-скъпите в бъдеще

Според експерти лилавата двадесетолевка ще бъде сред най-скъпите банкноти в бъдеще. Тя е първата българска възпоменателна банкнота, емитирана от БНБ през 2005 г. и е юбилейна. Отпечатана е в ограничен тираж от 250 000 броя. Поводът бил 120 г. от емисията на първата българска банкнота. Автор на дизайна е художникът Кирил Гогов, който е и един от авторите на герба на България. На лицевата страна е изобразена символика на БНБ – стилизирани елементи от сградата на Централната банка, емблемата на БНБ и др. На обратната страна е поместена реплика от първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г. Включени са и елементи от банкнотите от 1 и 2 лв., емисия 1920 г. и държавния герб на Княжество България.

Лилавата двадесетолевка е първата с въведен прозорец в хартията – т.нар. верифай, който е един от елементите от уникалната защита. През 2006 г. на конференция в Канада банкнотата е била призната от световни експерти за една от най-добре защитените и с отличен дизайн в света. Красивата юбилейна банкнота много рядко се появява в обращение, защото голяма част от тиража е закупен от колекционери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *