СВОБОДНО ВРЕМЕ

Отстраниха кисти на 5-годишна, спасиха я от чернодробна трансплантация

Петгодишно момиченце е избавено от трансплантация на черен дроб, след като претърпя нeколкочасова интервенция в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Там са й отстранени вродени кисти на жлъчните пътища.

Според лекарите става въпрос за рядка аномалия. Освен образуванията е имало камъни, които са запушили отвора между общия жлъчен проток и дванадесетопръстника. В резултат на това момиченцето е пожълтяло. Родителите й се паникьосали, тъй като се случило внезапно, без някакви симптоми.

Първоначално хлапето е прието в клиника по гастроентерология, където при изследванията са открити формациите. Сложната операция е извършена от екип начело с един от най-добрите чернодробни хирурзи у нас доц. Николай Белев.

„Кистите се оказаха доброкачествени. Направихме сложни връзки между жлъчните пътища и тънкото черво. В момента малката пациентка се чувства добре“, обясни доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия , който участва в лечението.

По думите му подобни аномалии се срещат относително рядко. Причината за тях не е ясна. Медиците са доволни, че са спасили черния дроб на детето и на този етап не се налага да му бъде присаждан друг от донор. Има всички шансове органът да се възстанови и функционира нормално. В следващите месеци малката пациентка ще бъде под наблюдение.

Преди дни в същата клиника успешно е изваден ембрионален тумор на 3-месечно бебе с големината на кокоше яйце. Образуванието е било в областта на таза, между опашната кост и задната стена на ректума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *