СВОБОДНО ВРЕМЕ

23 000-годишни човешки следи открити в Ню Мексико преобръщат историята

Отпечатъците от древното Ню Мексико, открити в Национален парк „Белите пясъци“, които могат да бъдат датирани, тъй като в отпечатъците им са вградени семена от местни растения. Източник: Бенет и др. / сп. Наука

Няколко петна от човешки следи, открити до отдавна изчезнало езеро от ледниковата епоха в Ню Мексико, най-накрая са датирани, много години след като са открити за първи път.

Учените са използвали радиовъглеродни техники, за да тестват растителни проби, вградени в отпечатъците на краката, и за голяма изненада на всички те потвърждават, че отпечатъците са направени от човешки юноши и деца, пътуващи по брега на езерото преди 23 000 до 21 000 години.

Това е революционно откритие, защото ако бъде прието, то ще отмести графика за човешката окупация в Северна и Южна Америка с 10 000 години назад и също така ще докаже, че първите американци са пристигнали по море.

Както обясняват в последното издание на списание Science, екип от британски и американски геолози, ръководен от Матю Бенет от университета в Борнмут в Обединеното кралство, извършва първия по-задълбочен анализ на тези отпечатъци, които а открити в Национален парк „Белите пясъци на Мексико“ в непосредствена близост до древно, изсушено корито на езерото. Докато „Белите пясъци“ сега са пустинна земя, преди 20 000 години тя е буйна и плодородна област, с изобилие от диви животни и собствено голямо езеро.

23 000-годишни човешки следи открити в Ню Мексико преобръщат историята

Изображение на праисторическото езеро в днешното Ню Мексико. Невероятните отпечатъци са открити тук, но наскоро са точно въглеродно датирани от екипа за научни изследвания. (Бенет и др. / сп. Science)

Следите от Ню Мексико могат да бъдат датирани поради семена

Проучването на учените за следите от Ню Мексико разкрива, че те са вградени със семена на растение, известно като Ruppia cirrhosa, или трева, която обикновено е близко до ров. Семената са дълбоко вкоренени в отпечатъците на краката, тъй като младите хора, които са ги направили, стъпват върху тревата, докато тичат или вървят по меката земя. В резултат на това радиовъглеродното датиране на семената показва на геолозите кога точно са направени отпечатъците.

Като цяло са открити и датирани седем обекта. Радиовъглеродните тестове дават различни резултати на различни места, което позволява на учените да определят, че хората са живели или посещавали района в продължение на поне 2000 години. Най -старият обект е от 21 000 г. пр. Н. Е., но датировката от всеки от места е достатъчно стара, за да противоречи на предишната историческа времева линия за пристигането на първите американци през сухопътния мост на Беринговия проток свързваш днешна Русия и Аляска.

„Датите ни върху семената са плътно групирани и поддържат стратиграфски ред над и под множество хоризонти за отпечатъци“, обясняват Джеф Пигати и Катлийн Спрингър от Геоложката служба на САЩ, които са провели действителното тестване в прессъобщение на университета в Борнмут.

Това беше забележителен резултат.

Водещият автор на изследването е съгласен с тази оценка.

„Това е най-ранното недвусмислено доказателство за хора в Америка“, каза Матю Бенет пред NBC News. Докато мнението на д-р Бенет може да бъде отхвърлено, тъй като той говори за свои собствени изследвания, неговите чувства се споделят от външни експерти.

„Мисля, че доказателствата са много убедителни и изключително вълнуващи“, казва специалистът по радиовъглеродни изследвания от Оксфордския университет Томас Хигам, който не е участвал в това проучване, но е участвал в други разследвания, свързани с изследвания на пристигането на първите хора в Америка.

23 000-годишни човешки следи открити в Ню Мексико преобръщат историята
Настоящият възглед за генетичното заселване през Беринговия проток, който сега е предшестван от доказателствата на следите от Ню Мексико. Следите от Ню Мексико са 10 000 години по-стари от първите данни за хора в Аляска. (Ерика Тамм и др. / CC BY 2.5)

Само миграцията през Беринговия проток ли е част от историята?

Преобладаващата научна теория е, че хората са пристигнали за първи път в Северна Америка между 13 000 и 15 000 години. Твърди се, че първоначалните индианци са дошли от Евразия, преминавайки сухопътния мост на Беринговия проток (Берингия), който свързва днешен Сибир и Аляска, когато морските нива са били ниски през последните етапи на последната ледникова епоха.

По време на Последния ледников максимум, продължил преди 26 000 до 18 000 години, пътуването от Берингия до Америка би било невъзможно. В този момент ледниците са напреднали толкова, че блокират всички пътища на юг.

Но когато температурите се затоплят и ледниците завършват последното си отстъпление, изведнъж се отваря път към Америка по крайбрежието на Тихоокеанско море. Това позволява на евразийските мигранти да напуснат Берингия и да се разпространят по необятните пейзажи на Северна, Централна и Южна Америка. Тези нови пристигащи са част от това, което е известно като културата на Кловис, и много археологически обекти са открити в Америка, които са свързани с тяхната дейност.

23 000-годишни човешки следи открити в Ню Мексико преобръщат историята
Друг набор от праисторически човешки отпечатъци, намерени на обект в Ню Мексико, които сега пренаписват по съществен начин хронологията на пристигането на първите американци. (Университет Борнмут)

Откритието, че следите от Ню Мексико идват от по-ранна култура, не означава, че горната история е невярна. Но това означава, че хората от Кловис не са стигнали първо до Америка. Когато пристигат, други вече живеят там, което определя революционните последици от последното проучване.

Изследванията, които показват по-древна миграция в Америка, отдавна са посрещнати със скептицизъм в антропологичните и археологическите общности. Това е често срещан резултат в науката, когато установените вярвания се поставят под въпрос, което може да затрудни учените, които са направили открития, които противоречат на тези вярвания, да станат обект на справедливо изслушване.

Ако с течение на времето се натрупат достатъчно добри доказателства, дори най-широко приетите научни теории и интерпретации могат да бъдат отменени. Науката за установяването може да не е склонна да чува нови идеи, но в крайна сметка ще се вслуша, след като противоречието между новите факти и старите предположения се окаже невъзможно да се пренебрегне.

Противоречието в този случай е неоспоримо. Радиовъглеродното датиране на отпечатъците в Ню Мексико има революционни последици, а този тип датиране се счита за много точно и е признато в научните среди.

Тези резултати от тестове предлагат ясни доказателства, че хората са били в Северна Америка поне няколко хиляди години преди края на последния ледников максимум и от този момент нататък доказателствата ще бъдат изключително трудни за пренебрегване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *