НОВИНИ

Поредно поскъпване на хляб и колбаси от октомври

Основни храни сериозно поскъпват през октомври, алармира Сега.

От Асоциацията на месопреработвателите в България вече предупредиха за ръст на цените на колбасите от 8-10%. „Ние започваме да уведомяваме търговските вериги и контрагентите ни, че от началото на октомври увеличаваме цените на месните продукти заради скока в цените на тока, природния газ, горивата и останалите високи производствени разходи“, заяви пред специализирания сайт „Агрозона“ Атанас, председател на асоциацията.

От асоциацията посочват, че до момента пазарът на месни продукти е бил стабилен, с добри продажби през лятото благодарение на силния туристически сезон. Ценовият скок на енергийните суровини, както и на говеждото и пилешкото месо, обаче вече правят удържането на цените на колбасите невъзможно.

„В момента единствено евтино в момента в България е свинското месо, но ние не правим продукти само от свинско месо. Говеждото е с много висока цена, пилешкото е поскъпнало. През тази година фуражът също много се увеличи и това рефлектира върху изхранването на птици, говеда, свине. Задържането на цената на свинското е поради големия внос от Германия, тъй като Китай не беше отворил и германците имаха по-голямо производство на свинско“, обясни Атанас Урджанов.

Хлебопроизводителите тези дни също предупредиха за ръст на цените на хляба през октомври, когато в мелниците вече ще влезе новата реколта пшеница. „В момента цената на пшеницата е около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година“, посочи Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Заради драстичното увеличение на цената на производствената енергия – ток и природен газ, както и заради нарасналите транспортни разходи от поскъпването на дизела хлебопроизводители вече прогнозираха до 20-25% ръст на цената на хляба до края на годината.

В края на жътвената кампания има голямо предлагане на слънчоглед на цени по-ниски от тези в началото на годината за старата реколта, което е добра новина за производителите на олио. Растителната мазнина обаче вече стана рекордьор в поскъпването през летните месеци с ръст над 40%.

Производителите в хранително-вкусовата промишленост вече настояват за намаляване на ДДС на 9% за всички стоки и услуги. „Това е единствената работеща мярка срещу инфлацията и скока в цените на основните стоки“, смята Марияна Кукушева. Според нея реалната инфлация е 20%, въпреки че официалната статистика отчита 3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *