НОВИНИ

Млад мъж в Пловдив даде шанс за живот на четирима души / СНИМКИ

Четирима души с тежки заболявания са получили шанс за живот благодарение на 28-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласие да дарят органите му.

Експлантацията е осъществена в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Трансплантациите са направени вчера в три болници в София. Във ВМА е извършена чернодробната операция, като реципиентът е 46-годишен софиянец. Трансплантацията бе извършена в нощта на 28 срещу 29 септември и продължи 6 часа. В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, заяви проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

В УМБАЛ „Св. Екатерина“ е направена сърдечната, а в „Лозенец“ – бъбречните, съответно на жена и мъж. Това са потвърдили от ИА „Медицински надзор“ за clinica.bg.

Това е втора донорска ситуация в страната в рамките на седмица. На 23 септември 54-годишен мъж в Стара Загора даде шанс за живот на трима души. Това беше и първата донорска ситуация за УМБАЛ „Ст. Киркович“.

Благодарение на донорските ситуации и трансплантациите в страната ни за деветте месеца на годината шанс за живот са получили над 25 души. За съжаление, чакащите за животоспасяващите операции са още много.

Според регистрите на ИАМН чакащите за орган са 1016, като най-много са нуждаещите се от нов бъбрек – 897. За черен дроб чакат 42, а за сърце – 45.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват съболезнования към близките на донора и благодарност към екипа на д-р Костадин Чифлигаров при УМБАЛ „Свети Георги“, към ЦСМП-Пловдив и към трансплантационните екипи на Военномедицинска академия, МБАЛ „Лозенец“ и УМБАЛ „Света Екатерина“.

Снимки: ВМА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *