СВОБОДНО ВРЕМЕ

Загадка, затруднила мнозина: Колко е висока масата?

Едва ли има родители, на които да не им се е случвало децата им да им дадат задача, която са имали за домашно и не са могли да решат. Ситуацията е много позната и на тези от нас, които имат по-малък брат или сестра. Много често обаче, колкото и странно да звучи, тези задачи наистина са толкова объркани, че и самите ние не можем да ги решим и започваме да се чудим, как по-точно дете в начален курс би могло да се справи с тях.

Оказва се, че тази ситуация не се случва само тук.

На китайските майки и татковци също не им е много лесно – днес сме решили да споделим с вас една загадка от учебниците на децата в Китай, която определено е затруднила мнозина. На изображението по-долу ще видите три съвсем елементарни и познати за всеки от нас неща – маса, котка и костенурка.

Загадка, затруднила мнозина: Колко е висока масата?

В условието е посочено, че трябва да се изчисли височината на масата. Разстоянието от костенурката под масата до главата на котката е сто и седемдесет сантиметра. А разстоянието от главата на седящата под масата котка до костенурката е сто и трийсет сантиметра. Е, за да бъде честна играта, не скролвайте надолу, а първо помислете и дайте ваше решение на задачата!

Ето го и решението: котка + маса – костенурка = 170см; костенурка + маса – котка = 130см. След това съкращаваме котката и костенурката и ни остават две маси, които са общо 300 см, следователно едната маса е висока 150см. Е, не е чак толкова трудна, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *