СВОБОДНО ВРЕМЕ

Доста кичозно! Вдигнаха паметник на Ангела Меркел, седяща на кон (СНИМКА)

Германският художник Вилхелм Кох създаде паметник на канцлера на Германия Ангела Меркел, на който тя седи на кон, съобщава Труд, цитирайки Der Spiegel. Паметникът с височина от 2,7 метра е отпечатан на 3D-принтер, след което е поставен във Фройденберг, Бавария.

Според създателя творбата не възхвалява политическите постижения на лидера на федералното правителство в Берлин, а е по-скоро сплав на „чиста ирония и лична благодарност“. Той смята, че имиджът на Меркел е „емблематичен“.

В интервю за германското издание Кох каза, че създаването на паметника е вдъхновено от изложбата с фотографии на Тил Бриглеб, която показва статуи на коне: „Бриглеб пише в книгата си, че този тип статуи вече са напълно излезли от мода. Трудно е да си представим някой политик да язди кон, освен може би Тръмп, Путин или севернокорейския лидер. В книгата си Бриглеб също пише, че подобна статуя определено не би била подходяща за един човек, а именно – Ангела Меркел“.

Доста кичозно! Вдигнаха паметник на Ангела Меркел, седяща на кон (СНИМКА)

Кох решава да опровергае тази теза. Творбата го интересува и от художествена гледна точка, защото той е скулптор. Тълкуването на образа на канцлера не е е била основната му грижа. „Независимо от политиката, г -жа Меркел е икона. Почти всеки знае от какво се състои нейният емблематичен образ: коса, дрехи, стойка и ръце. В Германия може би няма друг толкова разпознаваем човек“, казва Кох. Художникът обяснява и защо статуята няма постамент: „Това е свързано и със самата г -жа Меркел. Смята се за много скромна. Освен това при създаването на модерна конна статуя пиедесталът вече не е подходящ. Създава се впечатлението, че тя е тръгнала на конна езда през Оберпфалц. Може би конят е подарък от Тръмп“.

Меркел също няма нужда от седло и юзди, подчерта Кох: „Това е естествено за нея. Не исках да правя карикатура“. Според плана на Кох статуята ще стои на мястото си до следващото лято: „Дали това ще бъде реализирано, ще зависи от реакциите. Никога не знаеш какво да очакваш“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *