СВОБОДНО ВРЕМЕ

Джеймс Бонд е българин, казва се Душко

За прототип на 007 е избран двойният агент Попов, разузнавачът е родом от Карлово 

Българинът Душко Попов е Джеймс Бонд.

Тази версия за произхода на най-популярния таен агент в света разви професорът по културно наследство и национална сигурност Евгений Сачев.

Според експерта нашенецът, който работи за британските служби, вдъхновява писателят Иън Флеминг да опише историите на Агент 007.

Попов е роден през 1912 г. в семейство на богати изселници в земите на тогавашната империя Австро-Унгария. В края на XVII век и началото на XVIII век неговите роднини – българи католици, са се преселили от района на град Карлово у нас към област Банат (днес на териториите на Румъния и Сърбия). На място се установяват в село Карлово, което впоследствие е преименувано на Ново Милошево.

Душко е банатски българин

„Те са били богата фамилия. По бащина линия, която е павликянска, Попов е банатски българин, а родът на майка му Зора е от град Струмица, който в наши дни е част от Северна Македония“, обясни пред БНТ Сачев, според когото българският произход на агента му е дал името Попов, а не Попович.

Душко е бил запален атлет и полиглот и е израсъл в среда, която му е дала възможност да се образова. Приказки против Хитлер му донасят арест и обвинение, че е комунист, но заможният му и влиятелен баща го вади от зандана.

Попов бил харесван от жените

Попов бил харесван от жените

Впоследствие Душко се съгласява да работи за тайните служби на нацистите, но това е само привидно. Той има много силни контакти в Испания и Великобритания и директно е отишъл в британското разузнаване и е заявил, че не иска да помага на нацистите.

Така Душко започва работа в служба „Паспортен контрол“, което е прикритието на МИ-6 (английското разузнаване). Попов и Флеминг се срещат няколко пъти в Испания и Португалия и това вдъхновява писателят да опише тайния агент в романите си.

Даниел Крейг е по-нисък от нашенеца

Даниел Крейг е по-нисък от нашенеца

„Българинът прилича визуално на Даниел Крейг – актьора, който в момента играе Агент 007, но е по-висок. Бил е харизматична личност, най-вече за дамите, които са имали благоприятно отношение към него. Имал е отношения с артистки и две журналистки, като може и той да се поддал на техния чар. В любовта между мъж и жена никога нищо не е ясно“, разказа Сачев.

Евгений Сачев

Евгений Сачев

По негови думи Душко е предупредил шефа на ЦРУ Едгар Хувър, че се планира атака срещу „Пърл Харбър“. Той не му повярвал и след това жестоко е съжалявал. Професорът добави, че на два пъти Попов е щял да бъде разкрит като двоен агент. Единия път се е наложил да убие шофьора си, за да спаси самоличността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *