НОВИНИ

Няма малки, няма големи – от утре всички ученици от 6 области вкъщи / ЗАПОВЕД

Всички ученици в общините с повече от 750 болни от коронавирус на 100 000 население да преминат към онлайн обучение от четвъртък, 21 октомври. Това разпореди току-що просветният министър Николай Денков.

Заповедта важи засега за София-град и общини от областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник, разясниха от образователното министерство.

Припомняме, само преди часове беше съобщено, че се преустановяват сприсъствените учебни занятия в училищата в София, но това не важи за малките ученици, които ще останат в клас до края на седмицата. Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.

Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини, казаха още от образователното ведомство.

В същото време в Пловдивска област пет общини минават на 50% присъствено обучение. Това са училищата в Пловдив, Асеновград, Брезово, Марица и Перущица. Новите мерки се налагат, тъй като в петте общини 14-дневната заболеваемост е между 500 и 700 на 100 000 население.

Това става ясно от заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, изпратена до съответните общини. Заповедта влиза в сила от 22 октомври и важи до 4 ноември.

В заповедта на д-р Димчева е посочено, че присъственото обучение ще се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *