СВОБОДНО ВРЕМЕ

Древна слънчева буря разкрива, че викингите са били в Америка преди 1000 години

През 993 г. сл. Хр., слънчева буря освобождава огромно количество радиация, която се поглъща и съхранява от дърветата по цялата Земя. Сега това слънчево събитие се оказва критичен инструмент за определяне на точната година, в която викингите са се остановили в Америка, пише National Geographic.

След откриването на викингско селище в L’Anse aux Meadows в канадския Нюфаундленд преди повече от 50 години, повечето учени приемат, че викингските моряци, които изследват моретата от края на 700-те до около 1100 г., са първите европейци, достигнали до Америка. Времето на набезите на викингите към това, което те наричат ​​„Винланд“, обаче остава неясно. Въз основа на артефакти, радиовъглеродни датировки и викингски легенди се смята, че селището в L’Anse aux Meadows за кратко е процъфтявало някъде между 990 и 1050 г.

Сега, благодарение на онази космическа буря през 993 г., изследователите могат със сигурност да кажат, че викингите са работили в своя малък аванпост в северния Атлантически океан преди точно 1000 години през 1021 г., според проучване публикувано тази седмица в списание Nature.

Въпреки че новата, по-точна дата няма да промени радикално нашето сегашно разбиране за присъствието на викингите в Америка, тя „потвърждава това, което археолозите и предишните изследвания предполагат“, казва Улф Бюнтген, географ от университета в Кеймбридж.

„Наистина се радвам да видя такъв документ – преди 20 години не бихме могли да получим такива данни.

Древна слънчева буря разкрива, че викингите са били в Америка преди 1000 години
Изображение от микроскоп на фрагмент от дърво от L’Anse aux Meadows. Изследователите датират отделни дървесни пръстени с въглерод, за да идентифицират този, който се е образувал по време на космическата буря от 993 г.

Освен че предоставят първата точна дата за заселването на викингите в Северна Америка, датите също така предоставят потвърждение за историите за ранни пътувания, записани стотици години след факта.

„Винаги сме знаели, че сме прави при датиране около 1000, но фиксирането на 1021 г. е огромен напредък“, казва Давиде Зори, археолог от университета Бейлор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *