НОВИНИ

Схемата лъсна – ето как да се сдобиете с легален К-19 сертификат

Оферти за фалшиви сертификати за ваксина заляха нета, показа проверка на „Телеграф“ веднага след влизането в сила на новата мярка.

Предлагам издаване за 1 час по мейл, гласи една от тях. В офертата е посочено, че оригиналът ще бъде получен, след като бъде направен преводът на паричната сума, която не е обявена предварително.

Във Фейсбук жената, която е получила съобщението, обяснява, че е искала да си продаде стария телефон в сайт за колективно пазаруване.

Според запознати обаче, след като Ковид паспортите станаха необходими за вход в молове, кръчми, кина и театри, цената им ще скочи и ще достига до 500 лева.

Още преди месеци се появиха първите обяви за фалшиви сертификати за ваксина в сайтовете за нови и употребявани стоки. Тогава търговец на такива документи обясни схемата. Цената на паспорта беше 350 лева, като половината сума трябваше да се плати като капаро.

Сертификатът пък беше съвсем легитимен – издаден от лекар през Националната здравно-информациопнна система. За да бъде всичко точно, от клиентите се изискваше да изпратят и снимка на личните си карти. Доставката пък се случваше с куриер.

След опашките предния ден, в петък ситуацията пред моловете се нормализира, но пак не липсваха проблеми.

Пред един от търговските центрове по обяд имаше пункт, където правеха безплатни тестове и всеки можеше да влезе, ако пробата му беше отрицателна. На входа обаче беше залепено предупреждение, че системата за издаване на сертификати не работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *