НОВИНИ

Със симптоми, а дават негативен резултат. Лекари се чудят: тестовете лоши или взетите проби?

Кацаров, лекари, фармацевти и здравни работници излязоха с общ апел към хората да се ваксинират – иначе системата няма да издържи

Пациенти с явни симптоми на коронавирусна инфекция все по-често дават отрицателен резултат на тестовете за COVID. За това съобщават притеснени лекари.

Не е ясно обаче дали причината се крие в зачестилите други вирусни инфекции, или в некачествени тестове.

В момента широко разпространени са и типичните за зимния сезон адено-, рино- и парагрипни вируси, които имат сходна симптоматика с коронавируса. Те обаче отшумяват за 2-3 дни, докато симптомите при пациентите, които дават отрицателни резултати и в които лекарите се съмняват, са по-продължителни, обясни личният лекар д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари. Това според него означавало, че е малка вероятността тези хора да са болни от друг вирус, а не от COVID.

“Всички изследвания, които вчера назначих, на симптомни хора, явно с тази инфекция, излязоха отрицателни, на което аз съм учуден, не разбирам как се случва. Същата информация имам и от колеги”, каза д-р Миндов.

Става дума за 4-5 проби, уточни той. Всички пациенти били с температура, главоболие, отпадналост, втрисане – картина, типична за повечето болни от COVID. Заради това и на д-р Миндов му направило впечатление, че всички са дали отрицателен резултат на тестовете за коронавирус.

Не може да се мисли за евентуален проблем с партида тестове в една лаборатория, защото всеки от пациентите е тестван в различно място, което сам си е избрал.

На повторни тестове за потвърждение на негативния резултат обаче пациентите не са пращани

Лаборатории са засекли тестове, които дават фалшив отрицателен резултат сред тези, предоставени от здравното министерство за безплатното тестване, установи проверка на “24 часа”.

От 6 изпробвани теста, за които бил използван секрет от доказани преди това с PCR положителни проби, един дал отрицателен резултат, а втори – колебаещ се, разказаха от една от лабораториите. Те отказали да работят с безплатните тестове на Министерството на здравеопазването.

Направеното засичане обаче е с твърде малко бройки, за да може да се извади по-генерално заключение за качеството на тестовете. Освен това при всички тестове, включително и PCR-ите има процент на т.нар. статистическа грешка, т.е. не може напълно да се изключи възможността за фалшиво отрицателен или фалшиво положителен резултат.

Проблем с кадрите в лабораториите също можел да обясни феномена с отрицателните тестове на хора с явни симптоми на COVID. В момента, особено след влизането в сила на изискването за зелен сертификат, се правят рекордно количество тестове и заради липсата на достатъчно персонал проби вземали и недостатъчно добре обучени хора.

Неправилно взимане на секрет от носа, като например да се обере само лигавицата и да не се бръкне достатъчно навътре, също можело да бъде предпоставка за некоректен резултат.

На този фон здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че следващите 2 седмици ситуацията в страната ще е критична – нещо, за което експерти предупреждават от месец.

“Тази вълна на COVID-19 е най-тежката от досегашните. Делта-вариантът на вируса се оказа много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система засега се справя добре, но следващите две седмици ще са критични”, каза той на среща в министерството вчера, на която събра представители на съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите, на професионалистите по здравни грижи и на национално представителните пациентски организации.

Кацаров призова хората да проявят отговорност и в следващите няколко седмици да ограничат контактите си и най-вече да се ваксинират, като допълни, че в противен случай здравната система няма да се справи.

45% от медицинските сестри в България са ваксинирани, но страната изпитва хроничен недостиг на такива здравни работници. Освен това млади сред тях няма, повечето са в пенсионна възраст.

“Пазете се, за да пазим вас”, призова Милка Василева, председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Като тежка определи картината и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

“Над 40% от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, но те са и тези, които работят на “входа на инфекцията”. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията”, каза още той.

Над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани, припомни и шефката на фармацевтите проф. Асена Сербезова, която настоя за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пък открито призна, че

България се е провалила с ваксинацията, но сега е моментът да се вземе поука от това и тази грешка да се поправи.

Според него е възможно да има по-тежки вълни от сегашната, затова трябва да се поучим от опита на държавите с над 80% ваксинирано население.

Като друг сериозен проблем в момента, председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов очерта “хитреците” с фалшиви сертификати, които сега искат

да се ваксинират Допълни и че сериозни странични ефекти от ваксините в България няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *