НОВИНИ

Задава ли се война? Битката срещу Koвид се изроди в бизнес

Битката срещу ковид пандемията у нас е напът да се изроди в бизнес война. Джипита, фармацевти и Здравната каса се хванаха за гушите заради спора кой какъв пай да прибере. И това се случва в момент, когато болните за ден гонят 6000, а броят на жертвите чупи черните рекорди.   

COVID зоните не работят ефективно, не са разпределени равномерно и не са довели до намаляване на хоспитализациите и на смъртността, поде атака вчера д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. По думите му, работещите в създадените по идея на здравния министър Стойчо Кацаров зони нямат възможност да изписват безплатни лекарства, тъй като нямат необходимия софтуер. В тази ситуация работата им се обезсмисляла, а тежестта падала върху личните лекари.

„Пациентите не получават необходимата грижа, а списъкът с лекарствата, прокламирани като безплатни, не се реимбурсира напълно от Националната здравноосигурителна каса“, допълни д-р Брънзалов. И подчерта, че не всички лекарства в този списък са за леките форми на коронавирусната инфекция, а някои от тях се прилагат по време на болнично лечение. За капак, много от тях ги няма в аптечната мрежа. Най-често това са бромхексин и тромбекс. „Аптекарите могат да заменят препаратите с генерични, т.е. близки до тях, но отказват да го правят“, коментира д-р Валентина Костуркова от ДКЦ 2. Тя не е съгласна, че ковид зоните са безполезни. И дава за пример, че само в сряда през ДКЦ 2 за безплатни лекарства са минали 13 души, а за месец те са 247. Много от тях са пробвали да вземат рецептите от личните си лекари, но това на практика е невъзможно.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обяснява, че

джипитата са отказали да издават рецепти за безплатни медикаменти, защото държавата не иска да им плаща прегледа. 

„Не може да ти заплащат 1/3 от свършената работа и да определят правилата кога да преглеждаме и какво да изписваме, какви изследвания да назначим. Шефът на НЗОК Петко Салчев се хвали, че 100 ковид зони са изписали по 900 безплатни рецепти за месец. А това означава, че всяка една от тях има по 9 рецепти. Джипитата месечно изписват средно по 100 000 рецепти на болни от ковид. Обособяването на ковид зони в ДКЦ е опит държавата да влее пари в общините“, твърди д-р Сотиров.

„Личните лекари избягаха от отговорност, защото няма орган, който да ги контролира, за разлика от общинските заведения. Те са тези, които познават в детайли състоянието на пациентите си и каква ваксина им е препоръчителна, а оставиха ние да им вършим работата“, контрира шефът на общинското здравеопазване в Пловдив д-р Калин Калинов.

Неусвоени 230 млн. лева от бюджета на Здравната каса пък доведоха до тежък сблъсък между Лекарския съюз и НЗОК. Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров заподозря, че лекарите ще бъдат ощетени за сметка на търговците на лекарства.  „Проблемът е, че доста пари не можаха да бъдат усвоени от лични лекари и болници заради ковида. Без споразумение средствата могат да бъдат разпределени от Надзорния съвет на НЗОК за следващата година.

Опасенията ни са, че тези 230 млн. ще отидат за покриване на преразходите за лекарства“, коментират от БЛС

Те дават за пример орязване на лекари за сметка на търговците на лекарства. Става въпрос за т.нар. отрязък S, който позволява пациентите да си взимат лекарствата, без да ходят на лекар.

„В тази пандемия хронично болни, възрастни не излизат от домовете. Не може личният лекар да реализира прегледите, необходими за проследяване на съответното заболяване. В същото време пациентът купува лекарствата. Пие си ги, но никой не го следи. Диабетикът идва с декомпенсиран диабет, хипертоникът – с влошено състояние. Лекарите не могат да усвоят парите, но бизнесът с лекарства си върви“, гласи версията на джипитата.

Пациенти пък роптаят, че безплатните бързи антигенни тестове, които отпусна държавата, често не достигат. Причината е, че част от частните лаборатории твърдят, че все още не са ги получили, и жулят гражданите по старите тарифи от 35-40 лева. Има обаче и обратния пример.

В пловдивската лаборатория „Писанец“ са заредили общо 1500 бързи антигенни теста от държавата. За тях хората плащат определения таван от 10 лева за самото взимане на пробата. „Изработили сме три пъти повече тестове за по 10 лв., отколкото сме получили от РЗИ. Именно заради това някои лаборатории се отказаха да ги правят и си върнаха старите цени. Според нас обаче в тази ситуация трябва да сме съпричастни с хората и не може да печелим на техен гръб, затова поне засега решихме да запазим цената за пробовземане, дори и когато използваме собствен тест“, обясни пред „Марица“ д-р Павел Кръстев от „Писанец“.  „Много хора минават през нас да ги тестваме, не сме върнали никого“, коментира д-р Славка Троянчева от лабораторията към Транспортна болница. Управителят на УМБАЛ „Св. Мина“ Петър Петров обясни, че все още не са успели да изразходват 500 теста, които са им предоставени. „Пробовземането е 10 лв., но ако човек е с направление от джипи, е 5 лв.“, добави Петров.

Източник: www.marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *