СВОБОДНО ВРЕМЕ

Мама или татко? Учени установиха на кого приличат децата повече

Когато в едно семейство предстои раждането на дете, всички са в трепетно очакване на кого ще прилича то. Каква коса ще има, какви очи, какъв ще бъде характерът му и т.н. Разбира се, всяко дете наследява гените на бъдещите си родители, но истината е, че във всички случаи взема по нещо и от своите предци. Разпространено е мнението , че момиченцата  приличат повече на бащите, а момчетата – на майките си. Научно доказано е обаче само второто твърдение, а основната причина се крие в хромозомите.

Докато момчето взема само една Х-хромозома от майката, момичето наследява по една и от двамата си родители.

Изследователи от университета в Северна Каролина, САЩ, твърдят, че бащата има по-силно влияние върху развитието на детското тяло  при 80% от случаите.

Какво наследява детето от бащата?

– Пола – понеже мъжете имат сравнително равен брой X и Y хромозоми. Ако мъжът има например повече братя, вероятността да има син е по-голяма.

– Формата и големината на ушите, в това число и щръкналите уши.

– Състоянието на зъбите.

– Височината – вероятността е 60-80%.

– Склонност към психични заболявания, особено ако бащата е над 45-годишен.

Какво наследява детето от майката?

– Теглото – това са 25% от гените, от които зависи наднорменото тегло.

– Плешивостта – например ако дядото откъм страната на майката е с оскъдна коса.

– Интелигентност – 40% при момчетата и момичетата я наследяват и от двамата родители.

– Боледуване от хемофилия и аутизъм – особено при момчетата, когато майката има дефектна Х- хромозома.

Ако дори само един от родителите има буйни къдрици, вероятността детето да я наследи е голяма. Трапчинките пък се предават през поколение и по майчина, и по бащина линия. Цветът на очите зависи кой ген е доминиращ – на кафявите или на сините очи.

Има и ген, който определя способността на човек да поема рискове. Така че ако бащата е авантюрист, детето също ще се роди с тази склонност да обича силните изживявания.

Какво ще наследи от родителите си детето е важно, но от значение е най-вече как ще развие своите способности и таланти, за да се реализира успешно в живота. Съветваме ви да не потъвате твърде много в дискусия на кого приличат децата, това не е от чак такова значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *