СВОБОДНО ВРЕМЕ

Проф. Христова: Успяхме да минем през пандемията до момента

Трябва да се изчака още известно време, преди да се реши да продължи частичният локдаун или да се въведе по-пълен. В България, без да имаме тежки мерки, успяхме да минем добре през пандемията до момента. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

Тя посочи, че броят на продължаващ спад на случаите на COVID-19 следва нашето поведение. Намаляването на случаите е следствие на зелените сертификати. Докато действат мерките, случаите ще намаляват, но не е късно да се повишават, ако спрем да спазваме мерките, предупреди проф. Христова.

Тя очаква бавно и постепенно случаите да слизат надолу при спазване на мерките. Това е една хубава тенденция, по думите на проф. Христова.

Тя изтъкна, че делта вариантът се опитва да се наложи и ще вдигне с 10% броят на заболелите. Към момента не знаем много за него, но дано не успеем да научим твърде много, надява се проф. Христова. Делта+ е регистриран в много страни, като той започва да измества другите под варианти. Трябва да спазваме мерките, защото вирусът няма намерение да си отива, а да развива още мутации, каза проф. Христова

В Бургас, Варна, София, Благоевград, Кюстендил има заразени с делта+ вариантът.

По думите ѝ има едно ниво на разумност и на спазване на мерките. Тестовете за децата се реши да бъдат със слюнка и аз не мисля, че при взимане на носен секрет е имало някакъв проблем, когато подрастващите са боледували, уточни проф. Христова.

Във времето на пандемия трябва да има филтър и да се спре болните да не влизат в училище и да не разпространяват заразата, обясни тя, добавяйки, че антигенните тестове са с добра чувствителност и специфичност. Винаги има компромис и премерен риск, но тъй като тази ситуация няма да свърши след месец, трябва да успеем да се движим по ръба на баланса, настоя Христова.

Тя увери, че щадящите тестове за учениците са добри и могат да спрат разпространението на коронавируса в училищата. За целите на образованието тестовете ще бъдат достатъчни, категорична бе проф. Ива Христова.

Според нея не може да се разчита само на едно здравословно хранене срещу пандемията.

„Представете си лекарите, които са в COVID отделенията. Те имат ли избор, освен да носят маски и скафандри. Ако маските не помагаха, лекарите щяха да си ходят свободно сред болните. Маската предпазва дълго, но нямаме съществено друго средство, което се предпазим“, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *