СВОБОДНО ВРЕМЕ

Бъдещето на ЕС: Общ европейски език, по-къса работна седмица и единен базов доход

Единен учебник за историята и институциите на ЕС, по-кратка работна седмица, фокус върху „зелените“ професии са предложения в платформата на Конференцията за бъдещето на ЕС

Отделен предмет за история и институции на ЕС и единен учебник в Съюза, създаване на общ европейски език, съкращаване на работната седмица и единен базов доход – това са част от предложенията в платформата на Конференцията за бъдещето на ЕС.

Онлайн семинар „Конференция за бъдещето на Европа – какво искат гражданите и какво следва?“ се провежда в Бюрото на Европейския парламент в България. Сред участниците са Илхан Кючюк и професор Ингрид Шикова.

За тези идеи на европейските граждани разказа проф. Ингрид Шикова по време на онлайн семинара за Конференцията за бъдещето на Европа.

Много са предложенията в сферата на образованието, сред които е и ЕС да подпомага повече изучаването на чужди езици.

За развитие на икономиката и справедлива Европа гражданите са дали идея за съкращаване на работната седмица на четири дни.

Обосновката е, че по-малко работа означава повече свободно време, повече творчество, по-малко стрес, време за саморазвитие и за семейството, за мислене за околната среда. Човешкият живот и енергия са ограничени, същото се отнася за нашата планета, защо да увеличаваме икономическата си торта повече, ако фурната е с фиксиран обем, е написал авторът на това предложение.

Сред другите идеи в тази област са смяна на икономическия модел, по-ясни правила за работа от дома, забрана на неплатените стажове, справедливо данъчно облагане, безусловен базов доход в целия ЕС.

Евродепутатът Цветелина Пенкова отбеляза предложението за финансиране на проекти в сферата на образованието в рамките на целия ЕС, като фокусът да бъде зелените професии на бъдещето.

Аргументацията на предложението е, че се говори за зелен преход, цифров преход, нови технологии, но не обръщаме внимание, че това ще рефлектира върху цялостна промяна на пазара на труда и ще има нужда от нови кадри, нов тип квалификация на хората.

Пенкова разказа, че по време на събитията в България, проведени от нея и екипа й във връзка с конференцията за бъдещето на Европа, младите хора са се фокусирали основно върху две теми – зелената тема и образованието.

Поне в 14 от тези дискусии основният въпрос беше за нуждата от реформи и подобряване на сферата на образованието, посочи тя. Сред предложенията на българските младежи са били насърчаване на електрическия транспорт, ЕС да бъде по-ангажиран и в сферата на изкуството и образованието и да се работи по проекти, които да създадат възможност за връзка между младежи в целия ЕС в тази област.

Евродепутатът Илхан Кючюк подчерта, че колкото по-силен е ангажиментът на европейските граждани, толкова по-трудно ще бъде на политиците да отрекат тези идеи. Той посочи, че например идеята за базов доход звучи максимално близко до обща минимална работна заплата, а такъв разговор има в ЕС и има и законодателно предложение. Кючюк отбеляза различните подходи по този въпрос в ЕС, но коментира, че минималната работна заплата би била добра основа за преодоляването на различията в ЕС по отношение на социалния вектор. А с появата на ковид и загубата на работни меса темата звучи още по-актуално, смята евродепутатът.

За по-кратката работна седмица той даде пример, че вече има държави с опит в тази посока, като се оказва, че при по-кратката работна седмица се е повишила работоспособността на хората.

Цветелина Пенкова също посочи, че дебатът по темата за минималната работна заплата е много активен и ситуацията с коронавируса показва нуждата по-бързи и навременни действия от страна на Съюза. Ако постигнем съгласие за минималната работна заплата, може в последващи стъпки да се продължи разогворът и за такъв базов доход, допусна тя.

Илхан Кючюк отбеляза също, че подходът на конференцията дава възможност на гражданите да задават дневния ред пред европейските институции. Той напомни, че е дадена възможност и за критични гласове. Ще бъде грешка, ако казваме, че конференцията ще реши всички въпроси, ще бъде грешка и ако не продължим и после да дискутираме бъдещето на Европа, коментира евродепутатът.

Конференцията за бъдещето на Европа представлява поредица от дебати и дискусии, инициирани от гражданите, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на нашето общо бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *