СВОБОДНО ВРЕМЕ

Важното е кой ражда детето, а не кой е жена или мъж

Националната шведска данъчна агенция премина към по-приобщаващ пола език в стремежа си да стане „приспособима“, като на практика се отказа от понятията майчинство и бащинство.

„Вече не говорим за майки и бащи, а за „този, който ражда детето“, заяви бизнес разработчикът на Шведската данъчна агенция Ингегерд Видел пред националната телевизия SVT, цитирана от БГНЕС. Като пример тя посочи правните насоки на органа относно ражданията.

„Този, който ражда детето, автоматично става негов настойник. Това важи независимо от това дали лицето, родило детето, е жена или мъж“, се казва в ръководството.

Запитана дали тази промяна е лесна за прилагане, Ингегерд Видел призна за препятствия по пътя. „Толкова лесно не е, защото човек израства с това, че нещата се назовават по определен начин. И тогава трябва да помислиш: „Сега ще се изразявам по малко по-различен начин. Ще мисля по-всеобхватно“. Но колкото повече започваш да правиш нещата по този начин, толкова по-лесно става“, каза Ингегерд Видел.

Защо Шведската данъчна агенция ще избягва фактите? Само жените могат да раждат“, написа в Туитър депутатката от Шведски демократи Джесика Стенгруд.

Този месец шведското правителство представи законопроект за улесняване на гражданите при промяна на пола им. Ако законопроектът бъде приет, промяната на регистрирания пол ще се извършва предимно въз основа на предпочитанията, а не на медицинска оценка, и ще стане толкова лесна, колкото и промяната на името.

Въпреки това Шведското женско лоби изрази мнение, че законопроектът ще подкопае десетилетията работа по въпросите на равенството между половете. „Разбирам, че самооценката на половата идентичност е много важна за определена група и че тя трябва да бъде призната, но мисля, че за повечето хора в обществото и за нас, които работим за равенството между половете, биологичното тяло е важно“, заяви генералната секретарка на лобито Клара Берглунд пред SVT.

„Това е фундаментална промяна какво представлява полът. Вместо да става дума за тялото, преминаваме към по-релативистично отношение“, отсече тя.

Бившата социална министърка Аника Страндхел, председателка на Жените социалдемократи, нарече законопроекта „изключително важен“ и „добре балансиран“, като обеща да гласува „за“. Все пак дори тя се съгласи, че има „нотки на безпокойство“, и се осмели да предположи, че перспективата за „пълно отстраняване на мъжете и жените“ ще подкопае работата по равенството между половете.

Законопроектът, представен от шведското Министерство на социалните въпроси, ще позволи също така на децата над дванадесетгодишна възраст, да кандидатстват за нов юридически пол в националния регистър на населението.

За да се промени правният пол на непълнолетно дете, ще е достатъчно само съгласието на настойника, без да се изисква медицински преглед или одобрение от здравните власти. Днес за промяна на правния пол е необходимо лекарско становище, което може да се направи от 18-годишна възраст, пише „Сега“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *