НОВИНИ

Проф. Герджиков: Възможни са невиждани репресии в последните 30 години

Честито на победителите, всички се надяваме, че през следващите пет години за доброто на българския народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици. Това заяви проф. Анастас Герджиков след загубата на изборите за президент.

Ето част от това, което каза той:

„Искам да благодаря на всички, които помогнаха за това да стигна дотук. Най-напред на Инициативния ни комитет, в който влязоха много достойни хора, на второ място, на нашия щаб заедно с доброволците, които наистина се раздаваха. Искам да благодаря на партиите, които ни подкрепиха, на кандидат-президентите, които между двата тура казаха думи в наша подкрепа и най-вече искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за нас, и на първия, и след това на втория тур. Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната има нужда от нас в момент, в който няколко тежки кризи ни измъчват, смятахме, че има начин да преодолеем разделенията и да продължим обединени към изхода от кризата и най-вече защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност.

Ние виждахме това както в лекотата, с която може да се наруши конституцията, така и в това, че са възможни репресии, каквито не сме виждали от 30 години.

Няколко неща ми попречиха, първо това, че през цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили през последните пет години или да посочат някакви наши грешки или пък да отговорят на нашите въпроси за техните грешки през последните седем месеца, непрестанно в продължение на 40 дена повтаряха само едно: Вие сте свързани с дадени партии, с дадени хора.

Няма да споря по това. Само ще кажа, че това не е истински дебат. В същото време през последната седмица се повдигна малко завесата за това как стоят нещата, от отсрещната страна чухме за олигарси, целият държавен апарат работеше за Румен Радев, вътрешният министър му стана говорител. Сигурно и аз имам вина за този резултат. Сигурно е, че няма да поема по пътя на политиката, връщам се в Софийския университет.“

Кадър Нова Тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *