НОВИНИ

Ангел Кунчев обяви кога учениците минават на онлайн обучение

При запълване на 80% от леглата в интензивните сектори за лечение на COVID при максимален капацитет учениците ще преминат отново в онлайн форма на обучение, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той коментира, че това е предвидено в новия план за действане с пандемията, който е направен спрямо данните за Омикрон.

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още“, посочи Кунчев пред Нова тв.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани – ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

Кунчев даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина.

„Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни“, раозясни той.

„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души“, пресметна главният държавен здравен инспектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *