НОВИНИ

Извънредно! Румъния активира армията си! Вдигна F16

Румънската армия активира командните си постове.

Създаде се напрежение в небето над съседна на България държава.

Румънското министерство на отбраната съобщи днес, че изтребители F-16 на румънските военновъздушни сили са прехванали украински военен самолет и са го ескортирали за незабавно кацане във военновъздушната база в Бакъу, Североизточна Румъния, съобщава сайтът Зиаре.

Според министерството два самолета Ф-16 Файтинг фолкън на румънските военновъздушни сили, извършващи мисии на въздушна полиция под командването на НАТО, са излетели около 6.15 часа тази сутрин, за да изяснят ситуацията с неразрешен полет над северната част на Румъния, приближаващ националното въздушно пространство.

Двата румънски военни самолета приложиха стриктно националните процедури и международните правила, приложими в подобни ситуации, преминавайки към прехващане и визуално идентифициране на летателния апарат, навлязъл в румънското въздушно пространство, съобщава министерството, цитирано от БТА.

В съобщението се посочва самолетът Сухой 27 (Су-27) на украинските военновъздушни сили е бил ескортиран до военновъздушна база 95 Бакъу, като операцията е завършила в 07.05 часа.

Министерството посочва още, че украинският пилот се е оставил на разположение на румънските власти и предстои да бъдат предприети съответните законови мерки.

Снимка Пиксабей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *