НОВИНИ

Зеленски е напуснал Украйна, твърдят депутати от Върховната рада

Председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин написа в своя канал в Telegram, че украинският президент Владимир Зеленски е напуснал Украйна и е в Полша.

“Депутатите от Върховната Рада на Украйна потвърдиха, че не могат да го открият в Лвов. Той вече е в Полша“, се казва в съобщението.

На 26 февруари Володин обяви, че ден по-рано Зеленски, заедно с обкръжението си е напуснал столицата и избягал в Лвов. Според него украинският лидер е бил под закрилата на неонацисти.

Сутринта на същия ден Зеленски засне видеообръщение към хората, намиращи се на улица “Банкова” в Киев близо до офиса си, като по този начин показа, че все още е в украинската столица.

Според Володин обаче видеоклиповете, които президентът на Украйна публикува в социалните мрежи, са били записани предварително.

За бягството на Зеленски в Полша съобщи и депутатът от украинската Рада Иля Кива. В профила си в Telegram той написа, че президентът се крие в американското посолство в Полша.

„Току-що ми потвърдиха, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, президентът Володимир Зеленски, днес е пресякъл полско-украинската граница и в момента се намира в безопасност в американското посолство”, съобщава Кива.

Той добавя, че оттук нататък Зеленски ще дава заповеди на украинските военни от посолството на САЩ в Полша.

„Именно оттам той ще продължи да обезврежда украинската армия и цивилното население, издавайки безумни заповеди, които днес струват хиляди човешки животи“, каза Кива.

Припомняме, че на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция за защита на Донбас в отговор на молба за помощ от ръководителите на ЛНР и ДНР.

Украйна скъса дипломатическите отношения с Русия. Украинският президент Владимир Зеленски внесе във Върховната Рада законопроект за обща мобилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *