НОВИНИ

Германия даде „задна“ със санкциите срещу Русия, ето какво иска

Германските министри на външните работи и на финансите се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

„Готови сме да платим много, много висока икономическа цена“, увери външната министърка на Германия Аналена Бербок, цитирана от БТА.

„Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете“, допълни още тя и подчерта, че е щяла веднага да въведе такива санкции, ако това е щяло да спре войната.

Бербок обяви, че санкциите трябва да могат да бъдат запазени в дългосрочен план и няма да има никаква полза от тях, ако след три седмици се установи, че в Германия има електроенергия само за още няколко дни. Казва още външната министърка пред телевизия А Ер Де, цитирана от БТА.

Германският финансов министър Кристиан Линднер също се присъедини към мнението на Аналена Бербок и също прояви скептицизъм относно налагането на ембарго върху руските енергоносители.

Едно ембарго върху руските енергоносители „би заплашило социалния мир“ в Германия, предупреди и германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Колко петрол внасят германците от Русия?

Германия внася от Русия 55 процента от петрола и 42 на сто от природния газ, които потребява – зависимост, която собственото й правителство критикува от началото на руската инвазия в Украйна, но за чието намаляване ще са необходими години, отбелязва АФП, цитирани от БТА.

На фона на войната в Украйна, петролът поскъпна рязко, като тази сутрин цената на сорта Брент от Северно море доближи 140 долара за барел, преди да спадне до малко под 130 долара. Има опасения, че скъпата енергия ще се отрази негативно на световната икономика, съобщава БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.