НОВИНИ

Скача максималната и пенсията за инвалидност

272 лв. да бъде максималната инвалидна пенсия, а 221 – минималната, предлагат от управляващата коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Това означава, че първата ще има ръст от 42 лв., а втората – от 8,50 лв. Идеята идва след като представители на четирите парламентарни групи проведоха среща с министъра на социалната политика Георги Гьоков и социални експерти от ведомството. Тя бе по повод протеста на майките на деца с увреждания пред вратите на Народното събрание.

Предложенията за промени ще бъдат внесени преди второ четене на Закона за държавното обществено осигуряване за 2022 г. в пленарна зала днес.

Гьоков посочи, че в проекта за Бюджет на ДОО, бюджетът за социалното министерство е скочил с 350 млн. лв., от които 230 млн. са пряко насочени към хората с увреждания. По негови думи ниските нива на социалните плащания, установени през годините, оставят усещане у хората за несправедливост.

Председателят на финансовата комисия Любомир Каримански заяви, че предложените промени са, за да се внесе спокойствие и да се започне началото към реформиране на социалната система.

Виж и това:  Скръбна вест! Почина Десислав Чуколов, един от създателите на АТАКА СНИМКА

Инвалидните пенсии се изчисляват като процент от социалната пенсия за старост и до този момент се разделяха на 2 – с процент трудоспособност от 71 до 90% и и от 91% до 100%. Сега вече ще се разделят на 3, а делът от социалната пенсия ще скочи, ако предложението бъде прието от Народното събрание. Категориите ще са както следва – за лица с трайно увреждане и намалена работоспособност от 100%, които се нуждаят от чужда помощ – 160%, за лица с трайно намалена работоспособност от 91% до 100% се предвижда 140%, а за тези от от 71 до 90% – 130%. В момента действащите са 135% за увреждане от 100%, а за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90% – 125%. Сегашните проценти са със значителен ръст от края на миналата година, който беше постигнат с преизчисляване на пенсиите.

По думите на Гьоков, в бюджета има достатъчно средства за този ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.