СВОБОДНО ВРЕМЕ

4 неща, които издават, че сте бедни

Начинът на мислене, при който честичко парите просто не се озовават в портфейла ви, често се наричат „психология на бедността” по редица причини.

Става въпрос за психологически нагласи, които пречат на човек да защити финансовото си благосъстояние или на прост език казано – те буквално изтичат между пръстите му и каквато и цифра да влиза в портмонето му, никога не се задържа.

Има няколко признака, които обаче издават, че сте скъсали здраво джоба, а сега ще ви разкрием кои точно са те.

Купувате стоки само заради отстъпката

Когато човек си купува „боклук”, защото „може би някога ще ми бъде от полза”, но сега цената му е доста по-ниска от по принцип, то той показва, че наистина няма пари.

Покупката на нещо ненужно, само заради атрактивна цена, показва, че най-вероятно няма да имате благосъстояние да си го вземете на нормална цена, ако ви потрябва

Такъв човек претрупва жилището си с излишни предмети.

Използвате хубавите си продукти и вещи само с повод и, като сте на почивка

Някои хора все още си пазят чаения сервиз в шкафа и никога не го вадят освен като дойдат да искат щерката например.

Учените са сигурни, че ще се чувствате много по-добре, ако използвате най-хубавите си вещи, а не ги вадите веднъж на 10 години. Добре е да ги използвате ежедневно.

Освен това същото важи и за козметиката. Много хора си казват „Ей, сега мога да не си сложа крем, за да имам повече за по-дълго време”. Пренебрегвайки грижата за себе си обаче показвате нещо съвсем различно.

Намирате негативното във всичко красиво

Някои хора, които са със скъсан джоб, могат да открият страшно много недостатъци дори и в най-красивия момент и просто забравят сякаш да се порадват на живота.

В психологията това се нарича „анхедония” – неспособност да се насладите на живота.

На красив плаж например тези хора не харесват пясъка, ястията в луксозния хотел пък не са им достатъчно разнообразни, а времето е горещо, прекалено задушно или пък дъждовно. Не намират чара в нищо.

Оплакване

Когато някоя стара баба проплаче, че вече нищо не й е наред и пенсията й е малко – това е нещо нормално, но когато млад и жизнен човек започне да се жалва и съжалява по този начин – е, това не е правилно. Почти всичко може да се промени, съгради и поправи.

Не губете време в бездействие, така няма да стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *