НОВИНИ

Министър на Елцин разкри дали Путин ще натисне ядреното копче

Заплахата от ядрена война не трябва да спира Запада да подкрепя Украйна, защото президентът Путин все още е достатъчно рационален, за да не използва ядрени оръжия, твърди бивш руски външен министър. Андрей Козирев, който служи при президента Елцин през 90-те години, твърди, че нахлуването на Путин е неморално, но не и ирационално в анализ, публикуван в Twitter.

„Заплахата от ядрена война е друг пример за неговата рационалност“, пише той.

„Кремъл знае, че може да се опита да извлече отстъпки, независимо дали от Украйна или от Запада, като тръсне последната си останала карта в тестето – ядрените оръжия. Силно вярвам, че той няма да използва умишлено ядрени оръжия срещу Запада. Казвам умишлено, защото безразборният обстрел близо до атомна електроцентрала може да причини неволна ядрена катастрофа в Украйна.

Бившият 70-годишен дипломат има заслуга за формиране на външната политика на Русия след падането на Съветския съюз. Неговите критици твърдят, че той не е успял да се противопостави на разширяването на НАТО и бомбардировките на Алианса срещу босненските сърби по време на войната в Босна от 1992-95 г. Сега Козирев живее в Маями.

Козирев казва, че вярва, че Путин е нахлул в Украйна въз основа на три погрешни предположения: че Западът стои зад революцията на Украйна през 2013-14 г. срещу прокремълския президент Виктор Янукович, че отпуснатите средства за модернизиране на руската армия са били добре изразходвани и че Западът е станал слаб. Последното беше илюстрирано от отговора на САЩ на анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и гражданската война в региона на Донбас, а след това хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, твърди той.

„Ако вярвате, че и трите изброени по-горе са верни и вашата цел е да възстановите славата на Руската империя (каквото и да означава това), тогава е напълно рационално да нахлуете в Украйна. Путин сгреши и в трите, но това не го прави луд, просто погрешно и неморално“, пише бившият министър.

Той добави, че ендемичната корупция е накарала руската армия да се представи лошо в Украйна, като превъзхождащите по брой сили на Киев оказват яростна съпротива и не позволяват на Кремъл да завземе ключови цели 12 дни след военната кампания.

„Кремъл прекара последните 20 години в опити да модернизира армията си. Голяма част от този бюджет беше откраднат и похарчен за мега-яхти в Кипър, но като военен съветник не можете да докладвате това на президента. Затова те му докладваха лъжи. Военни Потьомкин“, пише Козирев, имайки предвид фалшиви села, за които се твърди, че са построени от придворния фаворит Григорий Потьомкин, като генерал-губернатор на южните провинции на Русия, за да впечатли Екатерина Велика по време на пътуването й до Крим през 1787 г.

„Окончателният извод тук е, че Западът не трябва да се съгласява на никакви едностранни отстъпки или да ограничава твърде много подкрепата си за Украйна заради страха от ядрена война“, заключва дипломатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.