СВОБОДНО ВРЕМЕ

На аптекари им писна да обясняват, че йодът е изкупен и направиха това!

С чувство за хумор от бургаска аптека съобщават на своите клиенти, че в техния обект йодът е изкупен. За липсата на изключително търсената напоследък стока информира самият Йода от „Междузвездни войни“. На снимка с неговия лик пише единствено „Йода свърши“. Краткото послание, залепено на входната врата, се набива на очи и със сигурност е намалило в пъти запитванията за дефицитния продукт. Още по-сигурно е, че предизвиква широки усмивки по лицата на клиентите.

В последните дни у нас се забелязва повишено търсене на йод и йодни продукти. Най-многобройни са запитванията за хапчета калиев йодид. В аптечната мрежа у нас никога не е имало такива таблетки, но самият калиев йодид като микроелемент влиза в състава на много витамини и добавки, обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив магистър-фармацевт Димитрия Стайкова. Приемането на йод е пагубно за щитовидната жлеза, тъй като там се натрупва многократно повече отколкото в другите жлези с вътрешна секреция.

Аптекарите призовават да не се пие йодна тинктура, която е за външно приложение и съветват хората задължително да се консултират с личните си лекари. Предупреждават, че самодейното лечение чрез вътрешен прием на йодна тинктура крие риск от изгаряния на дихателните пътища и има риск за последващо нарушение във функциите на храносмилателната система и обмена на веществата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.