СВОБОДНО ВРЕМЕ

Официално поискаха Альоша да бъде преправен на Васил Левски!

Plovdiv24.bg публикува писмото на група български интелектуалци, политици и граждани без редакторска намеса. То е изпратено също до: президента на България, премиера, председателя на Народното събрание, кмета на Пловдив и областния управител на Пловдив:

Уважаеми дами и господа,

Град Пловдив е най-старият жив град в Европа, неговата история е повече от 8 000 години. През 2019 г. Пловдив беше европейска столица на културата. В тази връзка искаме да заявим следното:

Над нашия велик град с хилядолетна история се извисява един паметник, който символизира най-унизителната страница от българската история: окупирането на България от Сталиновата Червена армия и посичането, ликвидирането за десетилетия на българската свобода. Паметникът “Альоша” е нетърпима гавра с националното достойнство на българите.

Този паметник е злотворен комунистически фетиш, разделящ за вечни времена нацията ни, той също така е маркер, обозначаващ завоевателните аспирации на руския империализъм спрямо България. Паметникът “Альоша” е грозен антикултурен, чисто идеологически и пропаганден артефакт на комунистическото варварство, който няма място в град като Пловдив, град с толкова славна, бляскава и хилядолетна културна традиция. Паметникът “Альоша” е всекидневна обида за тъй културните и толерантни граждани на Пловдив. Нетърпимата културна, историческа, нравствена, психологическа аномалия около паметника “Альоша” е крайно време да бъде премахната.

Нашата идея и инициатива е проста, лесна и дори твърде икономична за осъществяване: паметникът “Альоша” би могъл да бъде използван като материал, от който (чрез подобаващото префасониране и преобразяване) художниците-скулптури биха могли да изваят статуята на Апостола на българската свобода Васил Левски. Смятаме, че ако над върха Бунарджик в Пловдив изобщо трябва да има някаква статуя, то това може да бъде само и единствено статуята на най-великия българин – Васил Левски.

Длъжни сме да отбележим убеждението си, че едва ли се налага да обосноваваме такова едно безспорно предложение, всеки българин, ако послуша сърцето си (което никога не греши!) ще признае, че само Левски може да стои там, на най-високото, над целия град. Само той заслужава такава голяма чест, никой друг. Няма никаква нужда повече да обясняваме и обосноваваме предложение, чиято естествена рационалност е толкова лесно установима.

Альоша и Левски, разбира се, са несравними в културно, историческо и духовно отношение величини. Срамота е, че Альоша се извисява там, над целия град, а Апостолът на българската свобода има незабележимо отникъде малко бюстче там, долу, под ботушите на окупатора! Който разбира, разбира, само тотално бездушните няма да разберат: тази убийствена гавра трябва да бъде премахната час по-скоро!

Надяваме се, уважаеми дами и господа управници на Европа и България, че ще направите нужното в пределите на своите пълномощия щото да спомогнете този въпрос да бъде решен по единствено справедливия и разумен начин, а именно според предписаното в горното тъй просто и ясно предложение, притежаващо достойнствата и съвършенството на всяка истина.

Националната чест на България и българите не е нещо, което може да бъде безкрайно пренебрегвано и тъпкано. Свободолюбивият дух на Европа и България изискват това.

Г-н Областен управител,

Господин Кмете,

Настояваме в най-скоро време да предприемете всички необходими мерки по осъществяването на предложената промяна или пък, още по-добре, по премахването на паметника Альоша от хълма Бунарджик, т.е. по изпълнението на съответното решение на Общинския съвет за демонтирането на паметника на окупатора Альоша.

С най-добро чувство подписваме ние, инициаторите на тази петиция:

1. Христо Марков

2. Николай Димов

3. Ангел Грънчаров

4. Владимир Петков-Трашов

5. Димитър Атанасов – Кабули

6. Неделин Бояджиев

7. Иво Инджев

8. Мария Василева

9. Райчо Радев

10. Весела Христозова

11. Георги Стоянов

12. Йордан Тошев

13. Тодор Даскалов

14. Здравка Рубин

15. Томи Томев

16. Любен Воденичаров

Приканваме всички, които подкрепят искането на тази петиция, да се подпишат под нея!

Първото публикуване на тази петиция е през 2019 г. По тази причина, при сегашното й осъвременяване, сметнахме за уместно да оставим в неизменен вид списъка на първоначалните й инициатори, независимо че някои от тях, примерно като уважаемия политик и общественик г-н Христо Марков или историка г-н Неделин Бояджиев, Бог да ги прости, са вече покойници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *