НОВИНИ

Зеленски със закон: 15 години или доживот за предатели

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес Закона за затягане на наказанията в страната, според който в бъдеще за държавна измяна се наказва с 15 години до дори доживотен затвор.

Според уебсайта на Върховната Рада е прието изменение на Закона за връщане на огнестрелни оръжия и боеприпаси на цивилни лица за защита на страната по време на война, според което цивилните не носят отговорност за употребата на огнестрелно оръжие срещу въоръжени извършители.

Освен това гражданите на Украйна имат възможност да участват в отблъскването и възпирането на въоръжена агресия от Руската федерация и/или други държави, като използват собствени наградни или спортни оръжия – пистолети, револвери, пушки, гладкоцевни пушки, както и ловни пушки.

Законът затяга наказанията за присвояване на чужда собственост на бойното поле или използване на трагични обстоятелства, борба за собствена изгода чрез ограбване на хора, включително убити или ранени.

По-конкретно, кражба, грабеж, изнудване или присвояване на имущество при спешни случаи заплашва лишаване от свобода от пет до 15 години в зависимост от тежестта на престъплението. Освен това за ограбване на бойно поле човек ще бъде осъден на от 5 до 10 години затвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.